Polisen bryter upp studentprotesten i Lund

Polisen har under morgonen tömt tältlägret i parken Lundagård i Lund, där en antiisraelisk manifestation pågått sedan den 16 maj.
Under förmiddagen säger polisen att en person är misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet och ytterligare personer är misstänka för våldsamt motstånd och främjande av flykt.

ANNONS
|

Polisen hade gett aktivisterna till klockan 06.30 att lämna platsen frivilligt. När tidsfristen gick ut fanns fortfarande ett 30-tal personer kvar på platsen.

– Då fick vi hjälpa de personerna att lämna platsen, vi fick leda ut dem eller i vissa fall bära, säger polisens talesperson Thomas Johansson.

Det hela gick enligt Johansson lugnt till.

– Det är klart att det var en del upprörda känslor, men på det stora hela var det lugnt och stilla.

De 30-tal personer som fick föras bort med hjälp av polis kommer att anmälas för ohörsamhet mot ordningsmakten. Vid 08-tiden rapporterar Sydsvenskan att lägret är tömt.

ANNONS

Under förmiddagen har ett antal personer fortsatt att uppehålla sig utanför området, som nu spärrats av. Under torsdagsmorgonen sa polisen att det kastats flaskor mot en ambulans som var i närheten i ett annat ärende och att en person har misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet.

Under fredagen säger polisen att det inte rört sig om en flaska utan något slags föremål som plockats upp från rabatten. SVT Nyheter rapporterat att det enligt ambulansföretaget Premedic ska ha rört sig om en blomknopp.

– Det är inte själv föremålet som gör brottet utan det är att ambulanspersonal kände att de inte kunde köra fram, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Ytterligare en person är gripen för våldsamt motstånd och det finns två anmälningar om främjande av flykt.

– Men jag har ingen information kring omständigheter kring detta, säger Sara Andersson, presstalesperson för polisen i Skåne.

I övrigt säger hon att det ändå är väldigt lugnt i området.

Parken hålls avspärrad

Polisen skriver på sin hemsida att de nu upprättat ett så kallat PL 24-område på platsen. Det betyder att polisen spärrar av området och kan stoppa allmänheten från att vistas där.

Exakt hur länge man kommer hålla parken som ett PL 24-område är oklart men Sara Andersson, presstalesperson för polisen i Skåne, säger att det åtminstone kommer gälla fram tills det evenemang som ska hållas där under fredagen.

ANNONS

– Vi förstår ju också att de kommer tillbaka om vi åker därifrån. Vi kommer inte riskera att släppa in någon som bedöms vilja stanna kvar i alla fall inte fram till dess att den tillståndsgivna händelsen har varit, säger Sara Andersson.

Vad kommer hände med de tält och tillhörigheter som blir kvar?

– Vi hoppas ju att man tar de sakerna med sig men det som lämans kvar på platsen, tält och annat, kommer att betraktas som otillåten belamring och det kommer att slängas eller förstöras, säger Sara Andersson.

Enligt Sydsvenskan bär polisen ut saker från lägret.

Demonstrationen i Lundagård har pågått sedan den 16 maj och det har uppskattats att runt hundra personer tältat där utan tillstånd. Enligt polisen bryter man nu upp tältlägret då universitetet ska hålla årets doktorspromotion, en akademisk ceremoni för doktorander som tar examen, som ska hållas på platsen under fredagen och som har haft tillstånd i flera månader.

På fredagen ska det vara tre personer som fortfarande är anhållna efter polisens insats. De ska enligt polisen alla vara fortsatt anhållna då de inte vill visa legitimation.

LÄS MER:Protest för israelisk gisslan – bredvid protesten för Palestina

LÄS MER:Studenter i protest för Palestina – tältar utanför Göteborgs universitet

LÄS MER:Inget examensfirande efter protester i USA

ANNONS