Presskonferens med regeringen om civil beredskap

På torsdagen presenterade regeringen en satsning på det civila försvaret som sträcker sig fram till 2030. Från och med 2028 kommer 15 miljarder kronor satsas på år.
– Det är den största satsningen på det civila försvaret sedan det kalla krigets slut, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

ANNONS
|

Vid en presskonferens på torsdagsmorgonen meddelade regeringen budgetnyheter i syfte att stärka det civila försvaret, som är en del av totalförsvaret.

Från år 2028 och framåt kommer medlen för det civila försvaret att uppgå till totalt ca 15 miljarder kronor. Satsningen gäller till och med 2030.

De ökade medlen kommer trappas upp med start nästa år, då 8,5 miljarder kronor kommer att gå till civilt försvar. 2026 uppgår medlen till 10 miljarder kronor, 2027 13 miljarder kronor, för att 2028 nå upp till målet om 15 miljarder kronor.

Särskilda satsningar görs på elektroniska kommunikationer, energiområdet, transportsektorn, livsmedelsförsörjning och dricksvatten, hälsa, vård och omsorg, samt skydd av civilbefolkningen.

ANNONS

– Det kan handla om att laga mobilmaster efter sabotage, säger civilministern Erik Slottner (KD).

Beredskapslager för livsmedel

Vidare satsas det på att trygga försörjning av livsmedel och dricksvatten. För 2025 är den summan 820 miljoner kronor. Från år 2028 kommer den totala summan uppgå till ca 1,7 miljarder kronor. Det kan bland annat röra sig om förberedande arbete med att etablera beredskapslager.

När det gäller transportinfrastruktur satsas totalt 1,1 miljarder kronor för 2025. Från år 2028 kommer den totala summan överstiga 1,6 miljarder kronor.

Satsningen påverkar även hälso- och sjukvården. För 2025 satsas totalt 2,1 miljarder kronor på att stärka förmågan inom det området. Det kan bland annat röra sig om förstärkt lagerhållning av viktiga läkemedel och andra sjukvårdsprodukter.

På energiförsörjning satsas från och med 2025 610 miljoner på att öka robusthet och uthållighet för att el- och värmeleveranser ska kunna stå emot störningar. Från år 2028 är den summan minst 1 miljard kronor.

Skyddsrum rustas upp

Det sker även en satsning på ett starkare skydd för civilbefolkningen, exempelvis genom medel till modernisering och upprustning av Sveriges skyddsrum. För 2025 är den satsningen 660 miljoner kronor. Från 2028 kommer beloppet att uppgå till cirka 1,3 miljarder kronor.

Till sist meddelar regeringen även en satsning på 2,8 miljarder på områden som ordning och säkerhet, samordning och ledning, frivilliga försvarsorganisationer.

ANNONS

– Det här är inte allt åt alla. Det är hårda prioriteringar kring det som är absolut viktigast, säger Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar.

Han tillägger:

– Det är också en tydlig riktningsförändring i svensk nutida nutidshistoria. Det är den största satsningen på civila försvaret sedan kalla krigets slut.

Carl-Oskar Bohlin menar att satsningar på det civila försvaret har dröjt.

– Det har gått snart tio år sedan vi sa att totalförsvaret skulle återuppstå. Nu tillförs det civila försvaret musklerna på det här skelettet, säger han.

Områden regeringen prioriterar för civil beredskap

Transport: Regeringen tilldelar Trafikverket medel för att stärka skyddet av den statliga transportinfrastrukturen, inklusive väganläggningar och bangårdar samt andra samhällsviktiga anläggningar. Luftfartsverket får medel för förstärkt reparationsberedskap och Sjöfartsverket för att den samhällskritiska verksamheten ska kunna upprätthållas i 90 dagar.

Energi: Regeringen investerar i energiområdet för att öka robustheten och uthålligheten i energiförsörjningen, vilket är avgörande för att säkra el- och värmeleveranser vid störningar. Satsningen innebär också att medel tillförs till ett snabbspår för civilplikt inom elförsörjningsområdet.

Elektroniska kommunikationer och post: Regeringen satsar på att stärka den digitala infrastrukturens säkerhet och tillförlitlighet. Det är kritiskt att funktioner och tjänster samt användardata är skyddade under alla omständigheter.

Livsmedelsförsörjning och dricksvatten: Regeringen intensifierar uppbyggnaden av en robust livsmedelsberedskap och stärker åtgärderna för att säkra tillgången till rent dricksvatten, vilket är en grundförutsättning inte bara för människors liv och hälsa, utan också för att samhället ska fungera.

Hälsa, vård och omsorg: Regeringen fortsätter satsa på hälso- och sjukvårdsområdet. De samlade medlen ska bland annat gå till åtgärder för ökad vårdkapacitet för att hantera masskadefall och åtgärder för att öka samverkan mellan civila och militära aktörer avseende planering för totalförsvaret.

Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen: Regeringen satsar på att ytterligare stärka verksamhet som syftar till att värna civilbefolkningen vid höjd beredskap och krig. Det rör bland annat upprustning och modernisering av olika typer av skyddsrum samt att stärka den kommunala räddningstjänstens förmåga att verka under höjd beredskap.

Källa: regeringen.se

LÄS MER:Det behövs fler skyddsrum i Göteborg

LÄS MER:I Estland försvarar frivilliga landet mot cyberangrepp

ANNONS