En hyresvärd i Stockholm gick till extrema längder för att vräka en av sina gäster. Genrebild.
En hyresvärd i Stockholm gick till extrema längder för att vräka en av sina gäster. Genrebild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Privatdetektiv anlitades för att utreda svartuthyrning

En spejande granne, kameraövervakning – och en privatdetektiv.
Vad som hade kunnat vara en spionthriller var i stället ett vräkningsärende i Stockholm, där en hyresvärd tog till extrema metoder för att bevisa att hans gäst egentligen bodde i Umeå. Det rapporterar Hem & Hyra.

ANNONS
|

Hyresvärden var säker på sin sak: Gästen bor inte i den 116 kvadratmeter stora, centralt belägna lägenheten i Stockholm, utan i en villa i Umeå.

Misstanken kom först till när hyresgästens släkting hittades på adressen, och att denne dessutom folkbokfört sig på en grannes lägenhet av misstag. Släktingen hävdade att han var inneboende i hyresgästens lägenhet tillsammans med fru och barn, men den förklaringen köpte inte värden.

I stället valde värden att i hemlighet anlita en privatdetektiv baserad i Umeå, som fick i uppdrag att skugga den misstänkte hyresgästen och bevisa att det hela egentligen rörde sig om svartuthyrning.

ANNONS

Enligt Hem & Hyra följde privatdetektiven gästen vid 15 tillfällen – varav två var utanför den villa i Umeå som hade pekats ut.

Gick igenom kameraövervakning

Utöver skuggningen fick privatdetektiven också tillgång till hyresfastighetens kameraövervakning. Flera månader av videomaterial ska ha gåtts igenom, och enligt tidningen syntes hyresgästen till endast ett fåtal gånger.

Därtill fick hyresvärden hjälp av gästens granne, som också är styrelseledamot i värdens bolag. Enligt Hem & Hyra spionerade grannen efter gästen, men kom till slutsatsen att det bara var hans släktingar som faktiskt bodde på adressen.

Med bevis i hand gick värden till hyresnämnden. Enligt Hem & Hyra kunde nämnden inte dra några slutsatser av privatdetektivens uppgifter, men eftersom gästen knappt synts till, och för att hans släktingar folkbokfört sig på adressen, valde nämnden att gå på värdens linje och ogiltigförklara förstahandskontraktet.

Att hyresvärden kameraövervakat fastigheten, även om det inte är tillåtet utan ett särskilt syfte, spelade ingen roll för hyresnämnden.

– I hyresnämnden har man rätt att lägga fram vilken bevisning som helst. Hyresnämnden kan inte avvisa bevisning även om materialet skulle ha kommit till på ett sätt som man kan ifrågasätta, säger hyresrådet Vanja Lycke till tidningen.

Hyresgästen dök aldrig själv upp på hyresnämndsförhandlingen, enligt Hem & Hyra.

ANNONS

LÄS MER:Hundra tomma lägenheter i Karlatornet

LÄS MER:Skulderna växer – "har varnat för detta"

LÄS MER:Bankexperten: ”Därför måste räntan sänkas med 50 punkter”

ANNONS