Sara Skyttedal om anmälan mot Ingerö: ”Riktigt rädd”

Sara Skyttedal var 28 år och ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet när det påstådda övergreppet ägde rum, berättar hon en dryg vecka efter att hon anmält sin partikamrat Johan Ingerö.
– Han slutar inte trots att jag upprepade gånger markerar att jag inte vill, säger hon till Dagens Nyheter.
På Facebook skriver den före detta partisekreteraren att den påstådda händelsen aldrig har ägt rum. ”Jag skriver detta för att jag inser att mitt förflutna kan komma att hållas emot mig”, skriver Ingerö.

ANNONS
|

Polisen har lagt ner förundersökningen mot KD:s före detta partisekreterare Johan Ingerö, som lämnade sin toppost i samband med att anmälan från partikollegan blev offentlig.

Det var under förra veckan som Sara Skyttedal (KD) publicerade ett inlägg på Facebook där hon berättade om att hon hade polisanmält en manlig kollega som ska ha ”försökt ta sig rätten till hennes kropp”. I samma veva skrev Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö ett Facebook-inlägg om att en nära partikamrat nyligen hade polisanmält honom för ”någon form av ofredande som hon menar ska ha skett för nio år sedan.”

Nu berättar Skyttedal för DN om natten för snart tio år sedan. Händelsen ska enligt henne ägt rum maj 2014, natten efter EU-valet i en hotellsvit på Radisson Blu Royal Viking i centrala Stockholm.

ANNONS

”Blir verkligen rädd”

Den dåvarande KDU-ordföranden hade gått och lagt sig i en hotellsäng med två killkompisar när hon vaknar av att ”någon ligger halvt ovanpå” henne. Hon berättar om hur hon sedan känner att han för handen längs hennes innanlår, mot underlivet, samtidigt som han håller blicken ”djupt spänd” i hennes ögon.

– Jag blir chockad och rädd. Men han minskar inte sin målmedvetenhet när jag tar bort hans hand. Han för upp den igen, ännu högre upp längs mitt lår. Noll reaktion när jag tar bort handen på nytt. När han gör samma sak en tredje gång blir jag verkligen rädd och knuffar bort honom och då går han till sist därifrån, säger Skyttedal till DN.

När det påstådda övergreppet ägde rum var Johan Ingerö partiets presschef.

Själv skriver han på Facebook att det Skyttedal påstår ”inte är sant” och att han befann sig i ett aktivt alkoholmissbruk vid tiden för EU-valet 2014.

”Jag skriver detta för att jag inser att mitt förflutna kan komma att hållas emot mig”, skrev han.

”Extrem anklagelse”

Hon hävdar att hon har varit på väg att berätta om övergreppet en gång tidigare, men att hon har ”stålsatt sig” och ansträngt sig för att vara artig och samtidigt kunna ha en bra, professionell relation med sin partikamrat.

ANNONS

Polisanmälan var ingen hämnd i en sakpolitisk konflikt, säger Skyttedal till tidningen, och menar att hävda det är en ”extrem anklagelse”.

Händelsen som till slut fick bägaren att rinna över utspelade sig i januari när Skyttedal befann sig på sjukhus med sin son. Samtidigt uppstod en konflikt om när Skyttedal skulle medverka i SVT:s aktuellt för att tydliggöra hur hennes och partiets hållning skiljer sig åt i narkotikafrågan.

Då ringde Johan Ingerö.

– Partiet ville att jag skulle vänta några veckor med intervjun. SVT ville inte vänta. Partiet ber mig då ställa in. Jag ber Johan om att få vänta med besked om det tills min familj mår bättre. Då skriker han i telefon att jag är ’körd i partiet’.

Hon berättar att tonen i samtalet ”rev upp gamla sår” och att hon bestämde sig för att berätta om natten för partiet.

GP söker Johan Ingerö.

LÄS MER:Ingen förundersökning mot KD-toppen

LÄS MER:Ebba Busch uttalar sig om polisanmälan mot Johan Ingerö

LÄS MER:Johan Ingerö slutar som partisekreterare för Kristdemokraterna

ANNONS