Utrikesminister Tobias Billström om terrorhotet mot Sverige

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) menar att de senaste terrorhoten mot Sverige är allvarliga, men säger att svenskarna inte bör vara rädda.
– Målet är att vi ska bli rädda. Det är det som de här organisationerna vill, och det ska vi naturligtvis inte bjuda dem på, säger han i P1 Morgon.

ANNONS
|

Senast för några dagar sedan riktade terrororganisationen al-Qaida hot mot Sverige. Nu kommenterar utrikesminister Tobias Billström (M) den senaste utvecklingen.

– Det är naturligtvis allvarligt, och vi bör ta det på stort allvar i vårt land, det faktum att man på det här viset uttrycker sig hatiskt och bär fram åsikter om Sverige som inte är sanna och har uppmaningar om att ta till våld mot vår stat och ambassadanställda i världen, säger utrikesministern i P1 Morgon.

”Bör visa större vaksamhet”

Arbete pågår i regeringen till följd av läget, som blivit känsligt till följd av ilska i omvärlden efter att individer genomfört koranbränningar på svensk mark.

ANNONS

– Vi diskuterar naturligtvis åtgärder som behöver vidtas för att höja säkerhetsnivån, men det här handlar också om den breda kontexten för svenska samhället. Vi bör visa större vaksamhet men vi bör inte vara rädda, för målet är att vi ska bli rädda. Det är det som de här organisationerna vill, och det ska vi naturligtvis inte bjuda dem på.

Terrorhotnivån oförändrad hos Säpo

Säkerhetspolisen (Säpo) bedömer att terrorhotet alltjämt ligger på en trea på en femgradig skala.

– Hotet är förhöjt för ett attentat i Sverige. Men inom ramen för en trea ryms det att ett attentat kan hända, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, till TT.

Samtidigt har bland annat har Storbritannien nyligen utfärdat rekommendationer kring resor till Sverige, och beskrivit det som ”mycket sannolikt att terrorister försöker att utföra attacker i Sverige”.

Utrikesminister Tobias Billström konstaterar samtidigt att även Sverige, genom UD, har reserekommendationer med olika bedömningar.

– Jag ser inte det som något märkligt, utan man måste sätta rekommendationen i kontext, säger Billström i P1 Morgon.

LÄS MER:Terrorskalan ligger kvar trots al-Qaidas hot

LÄS MER:Oron för nya terrordåd ökar – MSB: "Ett uppvaknande"

LÄS MER:Al-Qaida uppmanar till terror mot Sverige

LÄS MER:Civilministern om förhöjda säkerhetsrisker

LÄS MER:Terrorgrupperna som står för hoten mot Sverige

ANNONS