Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller tal i Almedalen. Sara Skyttedal var på plats och lyssnade.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller tal i Almedalen. Sara Skyttedal var på plats och lyssnade. Bild: Jonas Lindstedt

Vändningen: Sara Skyttedal kan ställa upp i EU-valet

KD-profilen Sara Skyttedal ändrar sig och meddelar nu till att hon står till förfogande om partiet vill placera henne på listan till EU-valet.
”Stödet jag mötts av både ödmjukar och förpliktigar. Därför har jag landat i att ställa mig till förfogande för omval”, skriver hon på Facebook.

ANNONS
|

Sara Skyttedal är i dag EU-parlamentariker för Kristdemokraterna och partiets toppnamn i förra valet. Men för några veckor sedan meddelade Skyttedal att hon inte står till förfogande till EU-valet.

Anledningen var att nomineringskommittén föreslagit henne som tvåa på listan – bakom partikollegan David Lega.

Enligt kommitténs ordförande Ingemar Kihlström ska beslutet ha grundat sig på att David Lega hade det överlägset starkaste stödet i den interna medlemsomröstningen som föranledde nomineringskommitténs arbete.

– Jag kan konstatera att det är ett väldigt starkt stöd och inte riktigt lika starkt stöd när man kommer längre ner på listan, sade han.

ANNONS
EU-topparna Sara Skyttedal och David Lega samt partiledaren Ebba Busch.
EU-topparna Sara Skyttedal och David Lega samt partiledaren Ebba Busch. Bild: Anna Svanberg

Ska spika listan

På fredag ska KD:s partifullmäktige spika listan till EU-valet 2024. Nu meddelar Sara Skyttedal att hon trots allt står till förfogande. Medlemmarna kan nu alltså potentiellt köra över sin nomineringskommittén och placera Skyttedal ovanför David Lega.

Skyttedal förklarar varför hon har ändrat sig efter sitt tidigare besked i ett inlägg på Facebook:

”Efteråt har jag mötts av en överväldigande respons, både från människor utanför och i partiet. Det breda stödet var jag inte beredd på, men jag känner mig tacksam för all uppmuntran och det stöd jag fått från såväl väljare som partiföreträdare i detta läge”, skriver hon och fortsätter:

”Stödet jag mötts av både ödmjukar och förpliktigar. Därför har jag landat i att ställa mig till förfogande för omval under partifullmäktige på fredag”.

Ville legalisera cannabis

Den föreslagna toppkandidaten David Lega, som har förflutet som kommunalråd i Göteborg, menar att samarbetet mellan honom och Sara Skyttedal har fungerat bra under mandatperioden.

– Vi samarbetar och driver kristdemokrati här så gott vi kan. Sedan är det ingen hemlighet att vi har tyckt olika i olika frågor. Jag tror det är skönt för hela partiet att vi sätter ner foten nu på fredag.

Det har varit några veckor med turbulens för Kristdemokraterna. Både Expressen och Aftonbladet har publicerat artiklar med anonyma KD-källor, som varit kritiska till David Lega som förstanamn till Europavalet och hävdat att det nu pågår en falangstrid inom partiet.

ANNONS

Trots det menar David Lega att han har ett stort stöd inom Kristdemokraterna.

– Man får respektera att medlemmar har olika åsikter. Så är det alltid och så ska det vara. Men i provvalet hade jag så gott som dubbelt så många poäng som tvåan. Jag känner mig trygg i att jag har medlemmarnas stöd, säger han.

Samtidigt kan partifullmäktige innebära en möjlighet att få ett tydligt beslut och en tydlig riktning för KD fram till EU-valet, hoppas David Lega.

– Jag hoppas att vi sätter ner foten och bestämmer på fredag hur partiet ska jobba fram till EU-valet. Jag känner att jag är redo att leda partiet i en valrörelse och leda partiet till minst två mandat i nästa val, säger David Lega.

Under det senaste året har Sara Skyttedal skapat rubriker. Dels efter att hon sagt att hon ville legalisera cannabis och medgav eget bruk – vilket ogillats internt i partiet och fördömts av KD-ledaren Ebba Busch.

Dels efter att hon anmält före detta partisekreteraren Johan Ingerö för ett sexuellt ofredande som ska ha inträffat på en efterfest för flera år sedan.

LÄS MER:David Lega föreslås bli KD:s toppkandidat i EU-valet

LÄS MER:Sara Skyttedal ställer inte upp i EU-valet

ANNONS