En transplantation av ett grishjärta till patienten David Bennett genomfördes den 7 januari 2022 på University of Maryland School of Medicine.
En transplantation av ett grishjärta till patienten David Bennett genomfördes den 7 januari 2022 på University of Maryland School of Medicine.

Den första patienten att få ett grishjärta inopererat har dött

Den 57-årige mannen som var den första att få ett grishjärta inopererat och överlevt själva operationen har nu dött. Det rapporterar New York Times. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

ANNONS
|

I början av 2022 fick en 57-årig man i Baltimore i USA ett grishjärta inopererat. Mannen var den första patienten någonsin att genomgå en sådan operation och överleva själva operationen, men ska nu ha dött, enligt New York Times.

Den så kallade xenotransplantationen genomfördes i januari efter att man bedömt att mannen, som hade en allvarlig hjärtsjukdom och vid tidpunkten varit sängbunden i flera månader, inte skulle kunna ta emot ett mänskligt hjärta.

– Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans, sa han i ett uttalande strax föra operationen.

ANNONS

LÄS MER:Man fick grishjärta inopererat – och överlevde

Tidigare försök har gjorts

USA:s läkemedelsmyndighet FDA gödkände operationen på nyårsafton, och genomförandet efterföljde flera liknande försök, däribland en grisnjure som transplanterades till en kvinna.

I samtliga tidigare fall har de aktuella organen så småningom stötts undan av patienternas immunsystem, men vad den 57-årige mannen i fråga dött av är ännu inte fastställt.

Den kirurg som utfört transplantationen, Bartley Griffith, ska enligt New York Times ha sagt att sjukhusets personal var "förkrossad" över förlusten.

– Han visade sig vara en modig och ädel patient som kämpade hela vägen till slutet, sa han bland annat.

LÄS MER:Unik hjärttransplantation väcker hopp

Omfattande brist på organ

New York Times rapporterar vidare att det råder en omfattande brist på organ i USA, och ett tiotal personer som väntar på transplantationer dör varje dag. Forskare har därför på senare tid genom genredigerings- och kloningsteknik försökt producera grisar vars organ inte skulle avvisas av människokroppen.

Den nyligen avlidne mannens son har hyllat sin pappas bidrag till den medicinska vetenskapen då han menar att han "potentiellt kan rädda patientliv i framtiden."

Efter dödsfallet har sonen även i ett uttalande tackat sjukhuset och vårdpersonalen för deras ansträngningar.

– Vi hoppas att den här historien kan vara början på hoppet och inte slutet, sa han bland annat.

ANNONS