Efter terrorattacken – Kristersson efterlyser starkare gränskontroll till EU

På onsdagen åkte Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) till Bryssel för att vara på plats efter terrordådet. Iförd Sverigehalsduk hedrade han offren tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander De Croo.
– Terroristerna vill skrämma oss. De vägrar acceptera vårt sätt att leva, säger Kristersson.

ANNONS
|

Det var ett stort pådrag i Bryssel när Ulf Kristersson anlände till platsen där två svenskar sköts ihjäl i måndags. Poliserna som eskorterade honom kom på motorcyklar och i svarta bilar med tonade rutor. När Ulf Kristersson klev ut bar han en Sverige-halsduk.

Tillsammans med belgiska politiker hölls en tyst minnesstund för offren. Ingen höll något tal, utan i stället lyssnade alla till en cellospelande musiker. Flera i politikergruppen stod och blundade med händerna knäppta.

Ulf Kristersson gick tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander de Croo och lade ner varsin blomsterkrans vid byggnaden där skotthålen fortfarande syns. Ovanpå kransarna placerades halsduken och en Sverige-tröja, som Alexander de Croo hållit i handen.

ANNONS

Kristersson beskyller inte Belgien: ”Vi har exakt samma problem”

Efter ceremonin mötte politikerna pressen inne på Rue de la loi 16, den belgiska regeringens officiella högkvarter. Alexander De Croo inledde med att vända sig direkt till Kristersson och Sverige.

– Du ska veta att du alltid kan räkna med oss och Sveriges befolkning kan alltid räkna med belgarnas deltagande, säger han.

De Croo medgav samtidigt att det kan finnas frågetecken kring hotbildsbedömningen inför matchen och att belgiska myndigheter utreder saker.

– När två personer har dött så kan man bara säga att saker och ting har gått fel, säger han.

Men när Ulf Kristersson fick frågan huruvida han trodde att terrorattacken hade kunnat undvikas om Belgien hade gjort ett bättre jobb i och med att gärningsmannen vistades i landet illegalt kom svaret bestämt.

– Eftersom jag vet hur svårt det här är och eftersom vi har exakt samma problem i Sverige så klandrar jag inte Belgien på något sätt, svarade Kristersson.

Att mannen dömts för brott i Sverige menar Kristersson visar på behovet av ett starkare informationsutbyte mellan EU:s länder.

Vill stärka EU:s gränser och återvandring

På pressträffen lades mycket fokus på EU:s gemensamma migrationspolitik. Såväl De Croo som Kristersson och von der Leyen betonade att gränserna måste stärkas och att det är ett stort problem att människor som har nekats asyl vägrar återvända till sina hemländer.

ANNONS

Gärningsmannen har pekats ut som en 45-årig man från Tunisien som hade bott illegalt i Belgien sedan hans asylansökan avslogs 2020. Belgiska myndigheter ska ha känt till att han radikaliserats och att han utgjorde ett potentiellt säkerhetshot.

– Vi kan inte att bortse från det faktum att personen som begick det här dådet kommer från en bakgrund av illegal invandring, säger Alexander De Croo.

– Det är därför vi måste fokusera på två europeiska dimensioner, nämligen ett bättre skydd av våra yttre gränser och – ännu viktigare – en mer beslutsam och bättre samordnad återvändandepolitik för illegala invandrare.

De Croo säger att man nu håller på att arbeta med ett europeiskt lagförslag, där myndigheterna ska få mer verktyg för att kunna utvisa en person om hen anses vara farlig för den nationella säkerheten. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som närvarade vid presskonferensen, höll med om ämnet i fråga.

– Vi européer måste kunna bestämma vem som kommer till oss och under vilka omständigheter, sa von der Leyen.

– Det finns ingen plats för hat i Europa. Vi ser att hatretorik sprids extremt fort på nätet, som en löpeld. Det har konsekvenser i den verkliga världen.

”Inte vi som ska ge upp vårt sätt att leva”

Kristersson berättade att han under dagen skulle besöka sjukhuset där den skottskadade svensken befann sig. Han planerade även att träffa belgisk polis, åklagare och även besöka Svenska Kyrkan i Bryssel.

ANNONS

Under presskonferensen sa han att han förstår att många svenska är rädda, och frustrerade och att de söker svar på frågor som man inte är vana vid att behöva ställa.

– Vi ger inte upp våra värderingar. Det är inte vi som ska ge upp vårt sätt att leva. Det står vi fast vid, säger Kristersson.

– Men att stå fast vid demokrati, tolerans, öppenhet och frihet kräver också att vi står fast vid säkerheten. När de gör såhär höjer vi våra säkerhetsåtgärder för att kunna skydda det fria och öppna samhället.

GP:s reporter Alexandra Turku och GP:s fotograf Olof Ohlsson i Bryssel.
GP:s reporter Alexandra Turku och GP:s fotograf Olof Ohlsson i Bryssel. Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Brysselterroristens fru hjälpte polisen: ”Blev livrädd”

LÄS MER:Utpekade terroristen har bott i Göteborg – dömdes till fängelse

LÄS MER:Senaste nytt om terrorattentatet i Bryssel

ANNONS