Ny forskning visar att fiskmåsar studerar människor för att veta vilken mat de ska välja.
Ny forskning visar att fiskmåsar studerar människor för att veta vilken mat de ska välja. Bild: Johan Nilsson/TT

Fiskmåsar studerar människor för att välja vad de ska äta

Fiskmåsar studerar vad människor äter för att själv välja vilka matrester som är värda att äta visar en ny studie, rapporterar The Guardian.
– Den här studien visar att vi inte bara uppmärksammar måsarna på var maten finns, utan de lär sig också vilken typ av mat vi äter, säger Madeleine Goumas, forskare och fiskmåsexpert vid Exeter University.

ANNONS
|

Forskare vid bland annat University of Sussex har i en ny studie kommit fram till att fiskmåsar kan ta reda på vilka matrester som är värda att äta genom att titta på vilken mat människor stoppar i sig.

I studien, som gjordes på fiskmåsar i Brighton, åt forskarna chipspåsar i olika färger medan de filmade ett gäng måsar.

När forskarna inte åt av chipsen valde mindre än en femtedel av fåglarna att undersöka chipspåsarna som placerats bara några meter från där måsarna befann sig.

Forskaren: ”Det är imponerande”

När forskarna sedan började äta ur sina chipspåsar igen valde nästan hälften av måsarna som studerades att närma sig de utplacerade chipspåsarna och 95 procent av de måsar som sedan valde att äta av chipsen valde påsen med samma färg som den som forskare åt av.

ANNONS

– Det är imponerande eftersom fiskmåsarnas evolutionära historia inte har involverat människor, säger Franziska Feist, en av forskarna bakom studien, till The Guardian.

Forskarna menar därför att det kan vara lönlöst att sätta upp skyltar som uppmanar folk att inte mata fåglarna då forskningen pekar på att måsarna ändå förstår vilken slags mat som går att äta, bara genom att studera människor.

– De kan fortfarande observera vad vi äter och på så sätt få information om att sikta in sig på matrester och skräp, säger Feist till tidningen.

LÄS MER:Platserna i Göteborg som är mest utsatta för fågelattacker

LÄS MER:Nu nalkas måsattackerna – knepet som skyddar dig

LÄS MER:Fastighetsskötare dömd för djurplågeri – sparkade ihjäl fiskmåsunge

ANNONS