2 000 ställs inför rätta för protester i Iran

Iranska myndigheter har meddelat att offentliga rättegångar kommer att hållas för upp till 2 000 personer som tillfångatagits efter protester i landet, rapporterar The Guardian.

ANNONS
LocationIran|
|

Uppgifterna om offentliga rättegångar kom under måndagen, rapporterar statligt kontrollerade medier i Iran.

Omkring hälften av rättegångarna väntas hållas i huvudstaden Teheran, men hundratals demonstranter kommer också att åtalas ute i provinserna, för allt från korruption till brottsrubriceringen ”krig mot Gud”. Den sistnämnda kan leda till dödsstraff.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har kommenterat uppgifterna och sagt att han var chockad över antalet demonstranter som arresterats på ett så ”olagligt och våldsamt sätt”.

Stora protester i världen

Det var den 16 september som Masha Zhina Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen i Iran för att ha burit sin slöja på fel sätt.

ANNONS

I samband med att den unga kvinnan dog bröt det ut stora protester i landet och runt om i världen. Kvinnor har klippt av sitt hår, bränt upp sina slöjor och människor har samlats för att tillsammans protestera mot regimens våld.

Lördagen den 22 oktober pågick det stora demonstrationer på flera olika platser i världen och flera västsvenskar tog sig bland annat till Berlin. Där hade 80 0000 personer samlats för att protestera ute på gatorna – och det uppges vara den största samlingen hittills utanför Iran.

LÄS MER:Över 80 000 demonstrerade i Berlin mot Irans regim

LÄS MER:Barn har förts till psykvården efter protester i Iran

LÄS MER:43 år av statlig misogyni i Iran har resulterat i detta

ANNONS