Över 80 000 demonstrerade i Berlin mot Irans regim

På lördagen marscherade över 80 000 européer i Berlin, däribland västsvenskar, för att visa sitt stöd för de fortsatta protesterna i Iran. Samtidigt pågick det demonstrationer i flera andra städer i världen.

ANNONS
|

Det har gått över en månad sedan den 22 år gamla Mahsa Zhina Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen i Iran för att ha burit sin slöja på fel sätt.

När den unga kvinnan dog bröt det ut stora protester i landet – men också runt om i världen. Kvinnor kan ses klippa av sitt hår och bränna upp sina slöjor i protest mot den iranska regimen.

Videoklipp som har spridits på sociala medier visar att de iranska styrkorna har svarat med våld och öppnat eld mot människor som protesterat ute på gatorna, men också på skolorna.

ANNONS

Västsvenskar reste till Berlin

På lördagen pågick det demonstrationer på flera olika platser i världen, däribland Tyskland, Danmark och USA – men också i Sverige och Göteborg.

Flera västsvenskar tog sig också till en av de största demonstrationerna i Berlin för att protestera mot den iranska regimen tillsammans med 80 000 andra européer som också anslutit sig till platsen. Det är den största samlingen hittills utanför Iran.

”Kvinna, liv, frihet” – det ropade demonstranterna under lördagen när de vandrade längs med gatorna med iranska flaggor och skyltar som riktade kritik mot Irans regim.

Flera av dem hade målat blod på sina händer och kroppar, medan andra klippte av sitt hår för att visa sitt stöd.

”Första gången så många står enade”

– Det är hisnande, det är fantastiskt. Det är första gången som så många människor i vår nation står enade oavsett vad man hade för politisk övertygelse före och efter revolutionen. Jag är verkligen stolt, säger en demonstrant som befann sig i Berlin till BBC News.

Nya siffror som människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) har publicerat visar att minst 244 demonstranter, däribland 32 barn, har dödats av de iranska styrkorna.

Enligt BBC News ska 12 500 personer, framför allt ungdomar och barn, ha gripits efter protesterna i Iran.

ANNONS

Irans utbildningsminister Yousef Nouri har tidigare bekräftat att skolbarn som har gripits efter protester i Iran har förts till psykiatriska ”omskolningsläger” för att ändra sitt beteende, enligt Radio Free Europe.

LÄS MER:Irans kurder blir måltavlor för regimens våld

LÄS MER:Iransk världsartist ställer in turné efter protesterna

LÄS MER:Brand i fängelse för politiska fångar i Iran

ANNONS