Arkivbild på Singapore Airlines-flygplan.
Arkivbild på Singapore Airlines-flygplan. Bild: Elaine Thompson

73-årig brittisk man död efter turbulens

Minst en person ska ha dött efter turbulens på ett plan som var på väg till Singapore under måndagen. Planet ska ha dykt 1800 meter under kort tid innan det tvingades nödlanda.
Enligt en passagerare på planet ska det ha börjat skaka precis innan det föll.
– Det måste ha funnits flera olyckliga omständigheter för att det skulle gå så här illa, säger flygexperten Jan Ohlsson.

ANNONS
|

Planet ska ha varit på väg från London och har tvingats nödlanda i Bangkok.

Ett trettiotal personer skadades och ombord ska det totalt ha funnits 211 passagerare.

Planet tvingades nödlanda i Thailand och snabbt rapporterades att en person hade omkommit, och enligt Sky News ska det röra sig om en 73-årig brittisk man. Enligt uppgifter ska han ha dött av en hjärtinfarkt. En stund senare kom rapporter från thailändska medier om att ytterligare en person hade dött på thailändskt sjukhus, något som ännu inte bekräftats av flygbolaget.

I ett uttalande på sociala medier skriver flygbolaget att deras tankar går till den avlidnas anhöriga och familj. Vidare säger de att deras prioritering är att tillgodose sjukvård och stöd för samtliga passagerare och personal ombord.

ANNONS

"Vi samarbetar med de lokala myndigheterna i Thailand för att tillhandahålla nödvändig medicinsk hjälp och skickar ett team till Bangkok för att erbjuda ytterligare hjälp om det behövs", skriver flygbolaget i ett meddelande på Facebook.

Passageraren: Började skaka

En passagerare berättar för nyhetsbyrån Reuters att flygplanet plötsligt började luta uppåt, och att det skakade.

– Jag började förbereda mig för det som var på väg att hända, och väldigt plötsligt var det ett dramatiskt fall. Alla som satt och inte hade säkerhetsbälte flög plötsligt upp i taket, berättar den 28-årige studenten Dzafran Azmir till Reuters.

– Några människor slog i bagageförvaringen ovanför och gjorde bucklor i den, de slog i delarna där ljusen och maskerna kommer ut och gick rätt igenom metallen.

BBC har i sin tur pratat med passageraren Andrew som även vittnar om den dramatiska upplevelsen.

– Under de få sekunder som planet skakade hördes fruktansvärda skrik och vad som lät som en duns, berättar han.

Experten: Hjälper inte att hålla fast sig

Jan Ohlsson är en svensk journalist och författare med en mångårig erfarenhet som flyg- och resereporter. Utan att fastslå exakt vad som hänt tar han det som sannolikt att planet utsatts för klarluftsturbulens, som uppstår i jetströmmarna på hög höjd och som inte går att förutse på radar.

ANNONS
Jan Ohlsson, flygexpert.
Jan Ohlsson, flygexpert. Bild: Privat

– Sitter du som pilot och ser en massa åskväder så anar du att det kan bli guppigt, men i de här fallen kan du ha en fullständigt blå himmel och ingen anledning att ana någonting, säger Jan Ohlsson.

Han beskriver det som ”ett hål i luften” och de starka g-krafter passagerarna utsätts för kan få dem att exempelvis kastas upp i taket, eller att bagage flyger omkring och landar på människor.

– Det behövs inte mycket för att en passagerare som står upp eller inte är fastspänd ska påverkas. Många tror att det går bra att hålla i sig, men det gör det inte. Du kommer fara runt som en astronaut där i kabinen.

Men vanligtvis rör det sig i värsta fall om frakturskador – Jan Ohlsson kan inte ens minnas senast någon dog av turbulens.

– Det måste ha funnits flera olyckliga omständigheter för att det skulle gå så här illa, säger han.

Texten uppdateras.

LÄS MER:En död efter flygplansturbulens

LÄS MER:36 personer skadade efter turbulens på flygplan

LÄS MER:Många skadade vid kraftig flygturbulens

ANNONS