Den amerikanska senatorn Bob Menendez har dömts för korruption i en rättegång. Bland annat ska han ha tagit emot mutor och agerat som en utländsk agent för den egyptiska regeringen, fastslår domstolen.
Den amerikanska senatorn Bob Menendez har dömts för korruption i en rättegång. Bland annat ska han ha tagit emot mutor och agerat som en utländsk agent för den egyptiska regeringen, fastslår domstolen. Bild: Seth Wenig

Amerikanska senatorn Bob Menendez döms för att ha tagit emot mutor

Den demokratiske senatorn Bob Menendez har stått anklagat för att ha tagit emot mutor från affärsmän och för att ha agerat som agent för den egyptiska regeringen. Nu har han dömts på alla anklagelser i en korruptionsrättegång.

ANNONS

Det är den amerikanske senatorn Bob Menendez, 70, som misstänkts för korruption, då han stått anklagad för att ha tagit emot stora mängder kontanter, guldtackor och en lyxbil från företagare som velat påverka och influera utrikesaffärer.

Åklagaren menade att han missbrukat makten i sitt ämbete genom sitt agerande, rapporterar AP. Bland annat ska han ha haft möten med egyptiska underrättelsetjänstemän och hjälpt landet att få tillgång till amerikansk militärstöd värt flera miljoner dollar.

Enligt åklagaren ska detta ha pågått mellan 2018 till 2022.

Anklagar frun – hon nekar till brott

Menendez har nekat till anklagelserna och menat att han endast gjort sitt jobb. Han har även hävdat att guldtackorna, som hittats i hans hem, tillhört hans fru.

ANNONS

Frun har också anklagats mot sitt nekande, men hennes rättegång har skjutits upp då hon behöver återhämta sig från en bröstcanceroperation.

På tisdagen avslutades den nio veckor långa rättegången med att Bob Menendez ansågs vara skyldig på samtliga punkter.

Hans straff kommer att fastställas den 29 oktober, och för den allvarligaste av de 16 åtalspunkterna riskerar han uppemot 20 år i fängelse.

Efter att rättegången avslutades yrkade majoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, på att Menendez ska göra ”det som är rätt för hans väljare, senaten och vårt land” genom att avgå från sin post som senator. Det är något som flera gånger krävts av honom under det senaste året, men som Bob Menendez vägrat att göra.

LÄS MER:Nytt åtal mot senator – anklagas för att vara egyptisk agent

LÄS MER:Toppsenator vägrar gå trots mutåtal

LÄS MER:Guldtackor i beslag hos anklagad toppdemokrat

ANNONS