Arkivbild. Fulla britter har stört lokalbefolkningen i många år. Nu ska de motas i grind av en ny kampanj.
Arkivbild. Fulla britter har stört lokalbefolkningen i många år. Nu ska de motas i grind av en ny kampanj. Bild: Peter Dejong

Amsterdams kampanj – för att hålla britterna borta

Ryktet om hur störiga britterna är som turister må vara en smula överdrivet, men i Amsterdam har man fått nog. Nu varnas brittiska resenärer som är ute efter sex och droger att ”hålla sig borta”.

ANNONS
|

Amsterdam är ett populärt resmål för britter, som kan köpa billiga flygbiljetter tur och retur till den nederländska huvudstaden. Men nederländarna är inte lika roade av britterna, som uppenbarligen gillar att leva rövare, testa stadens lagliga cannabis och bordellerna i red light district.

Nu vidtar staden åtgärder för att få britterna att tänka om. En riktad reklamkampanj varnar unga brittiska män för vilka konsekvenser en blöt natt i Amsterdam kan få. Annonserna visar unga män som raglar omkring på stadens gator, grips av polis och får sina fingeravtryck tagna. Budskapet: Sådant beteende kan leda till straff som man aldrig blir av med. Håll er borta!

ANNONS

De digitala annonserna ska visas när brittiska män mellan 18 och 35 söker efter termer som svensexa, billigt hotell eller pubrunda i samband med Amsterdam, rapporterar BBC.

Sliriga britter är inget nytt fenomen

Stadens invånare har i åratal klagat på britter som kissar offentligt, spyr i kanaler, klär av sig nakna eller hamnar i bråk på fyllan. För omkring tio år sedan bjöd Amsterdams borgmästare in Boris Johnson, som då var borgmästare i London och hade kallat Amsterdam ”sliskig”, för att han med egna ögon skulle få bevittna beteendet.

– De kryssar nakna genom red light district. De sjunger ”You’ll never walk alone”. De är klädda som kaniner eller präster, och ibland är de inte klädda alls. Jag skulle gärna bjuda in honom att se detta, sa Eberhard van der Laan då.

Amsterdam har gjort försök att städa upp stadens partyimage. Cannabisrökandet ska begränsad vid red light district, och bordellerna måste från och med i mitten av maj stänga senast vid klockan tre på natten.

LÄS MER:Beslutet i Amsterdam: Stoppa cannabis

LÄS MER:Amsterdam bygger cykelgarage – under vattnet

ANNONS