Barns användning av sociala medier kan snart vara ett minne blott i Australien. Genrebild.
Barns användning av sociala medier kan snart vara ett minne blott i Australien. Genrebild. Bild: Jessica Gow/TT

Australiens regering vill förbjuda sociala medier för barn

Den australiska regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag om att förbjuda barn under åtminstone 14 år att ha tillgång till sociala medier.
Australiens premiärminister öppnar till och med för att åldersgränsen kan bli ännu högre – upp till 16 år, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Redan i år kan en ny lag som förbjuder barn från att använda sociala medier bli verklighet. Lagförslaget ger sociala mediejättarna ansvaret för att se till att användare inte är yngre än gränsen som sätts, genom att kräva verifiering vid användning.

– Vi vet att teknologin rör sig snabbt, sade premiärminister Anthony Albanese i ett uttalande om förslaget.

– Ingen regering kommer att kunna skydda alla barn mot varje hot – men vi måste göra allt vi kan. Föräldrar är jätteoroliga över detta. Vi vet att de försöker utan en karta – ingen generation har mött en utmaning som denna tidigare, fortsatte han.

ANNONS

Kan bli 16 år

Förslaget, i sin nuvarande form, kommer att sätta gränsen vid 14 års ålder. The Guardian rapporterar dock att åldern kan bli högre än så, och i ett separat uttalande uppger Albanese att han allra helst vill se 16 års ålder.

Australiens premiärminister Anthony Albanese.
Australiens premiärminister Anthony Albanese. Bild: Mark Baker

– Det är där jag landat. Men jag vill se till att vi inte hamnar i en situation med olika system i olika delstater. Vi vill ha ett nationellt tillvägagångssätt för det här problemet, som är ett nationellt problem, sade Albanese.

Förslaget tar även sikte på vad som beskrivs som ”andra relevanta digitala plattformar”, vilket enligt The Guardian kan tolkas som betyder spelplattformar.

Likställs med alkohol

Peter Malinauskas, delstaten Sydaustraliens premiärminister, var den som begärde en utredning om åldersbegränsningar på sociala medier. Han står också bakom det förslag som nu ska läggas fram, och säger att det inte är någon skillnad mellan detta och ”cigaretter och alkohol”.

– Bevisen tyder på att tidig tillgång till beroendeframkallande sociala medier orsakar skada hos våra barn. Det är detsamma med cigaretter och alkohol. När en produkt eller tjänst skadar barn måste regeringar agera. Vi kommer att jobba tätt tillsammans med samväldet för att implementera detta förbud, vilket kommer att välkomnas av föräldrar över hela landet, sade Malinauskas.

ANNONS

Men det är inte bara rosor som kastas över nyheten. Australiens psykologförening, AAPI, motsätter sig förslaget och vill i stället se ett fokus på att göra barnens upplevelse online mer säker.

– Att bara höja åldersgränsen distraherar från de verkliga problemen. Det görs inte tillräckligt mycket mot desinformationen som unga har tillgång till, och det görs inte heller tillräckligt mycket för att reglera hatretorik och mobbning över olika sociala medieplattformar, säger AAPI:s direktör Carly Dober.

LÄS MER:Global jakt på man – hällde kaffe över bebis

LÄS MER:Studie: Varannan läkare sexuellt trakasserad

LÄS MER:Många svenskar vill att "miljömord" blir ett brott

ANNONS