Australiensisk hälsomyndighet hyllas för bajskampanj

Att prata om toalettvanor och tarmhälsa är fortfarande ett tabubelagt område för många. Kanske framför allt i jobbsammanhang.
Men det vill den australiensiska hälsomyndigheten i Queensland ändra på – och deras nya kampanj hyllas världen över.

ANNONS
|

Det är en psykedelisk kakafoni av regnbågsfärgade delfiner och fiskar – och en ensam enhörning – som hoppar över ett bubbelgumsrosa och turkosblått hav, med en solnedgång i bakgrunden.

Bilderna kränger i storlek och dansar över skärmen, inte sällan kantade av färgglada hjärtan, till tonerna av en cover på Zara Larssons ”Symphony”.

Men texten ovanpå det märkliga spektaklet är konstant.

”Det är okej att bajsa på jobbet”.

Det är inte en märklig feberdröm eller någon snedtripp – utan en ny kampanj på Instagram där den australiensiska hälsomyndigheten i Queensland står som avsändare.

”Föreställ dig en kändis på toaletten (som Taylor Swift)”

I bildtexten går de in på de hälsorisker som återhållsamhet med toalettbesöken kan medföra och kommer med tips för människor med parcopresis – även känt som ”bajsparanoia”.

ANNONS

Bland tipsen finns att ha med sig en doftsprej och att ”föreställa sig kändisar (som Taylor Swift) som också måste gå på toaletten”.

En talesperson för Queensland Health sa till The Guardian att inläggen "tar upp ett vanligt, men ofta outtalat, hälsoproblem – som syftar till att normalisera diskussioner kring kroppsfunktioner".

”Att ta itu med vad som ofta kan betraktas som taburelaterade hälsoämnen minskar skam, pinsamhet och rädsla, samtidigt som det hjälper till att underhålla, utbilda och främja hälsosammare beteenden", sa talespersonen.

På knappt en vecka har inlägget fått tusentals kommentarer och tiotusentals gilla-markeringar, vilket är mycket högre än något annat som de lagt ut.

Dee Madigan, grundare och kreativ chef för reklambyrån Campaign Edge, säger att Queensland Healths konto för sociala medier är "världsledande".

– Jag tycker att det verkligen är ett av de bästa sociala medie-teamen från en myndighet, säger hon till The Guardian.

Varannan svensk undviker offentliga toalettbesök

Utöver det faktum att alla människor i världen faktiskt måste gå på toaletten, så är det ett stort antal människor som lever med olika diagnoser som ökar det behovet.

Två av fem personer lever med någon form av tarmbesvär, så som IBS eller förstoppning, visar en studie där över 54 000 personer från 26 olika länder.

ANNONS

I Sverige klassas IBS som en folksjukdom, som omkring tio till elva procent av befolkningen tros lida av, enligt Mag- och tarmförbundet.

Även många svenskar vägrar toalettbesök när de befinner sig utanför hemmet. Enligt en undersökning som Apoteket Hjärtat gjorde år 2022, där 2 500 svenskar intervjuades, svarade 52 procent att de skjuter på toalettbesöken om de inte kan gå hemma.

En majoritet av dem uppgav också att de hade besvär med magen.

LÄS MER:Färre tömmer bajs i finska semesterhamnar

LÄS MER:Tre ton bajs på Mount Everest: "Det stinker"

LÄS MER:Exotiskt bajs kan spara brittiska vården miljarder

ANNONS