Australiensisk man och hans hund överlevde månader förlorade till sjöss

När 51-åriga Tim Shaddocks segelbåt hittades hade han och hans hund Bella drivit runt i Stilla havet i flera månader. Efter att en storm slagit ut alla kommunikationsmöjligheter överlevde de på regnvatten och rå fisk i väntan på att någon skulle hitta dem.

ANNONS
|

Det var den mexikanska trålaren María Delia som fick kontakt med den skadade katamaranen drivandes ute i Stilla havet. Ombord fanns australiensaren Tim Shaddock som, tillsammans med sin hund Bella, varit till sjöss i tre månader. Majoriteten av tiden hade de varken kontroll över båten eller möjlighet att anropa andra fartyg och be om hjälp.

Segelbåten hade först hittats av en helikopter som var ute och sökte trålaren.

Tim Shaddocks båt skadades i en storm några veckor efter att han lämnat La Paz i östra Mexiko. Även båtens kommunikationsmöjligheter slogs ut och båten drev omkring i Stilla havet utan möjlighet att få kontakt med någon tills den hittades av en slump.

ANNONS

– Folk behöver förstå hur liten den här båten är och hur enormt Stilla havet är. Chansen att man hittas är ganska liten, säger Mike Tipton, expert på hur man överlever till havs, till den australiensiska tv-kanalen 9 News.

När Tim Shaddock gav sig av från Mexiko i april var planen att segla ensam till Franska Polynesien, över 6 000 kilometer bort.

Överlevde på att fiska och samla regnvatten

När Tim Shaddock tagits ombord på fiskbåten berättade han att han och Bella överlevt genom att äta rå fisk och samla in och dricka regnvatten. Han hade även satt upp solskydd ombord och undvek att trötta ut sig under dagens varmaste timmar.

– Jag har gått igenom en väldigt svår prövning till havs och jag behöver bara vila och bra mat för jag har varit ensam till havs väldigt länge. Jag har inte haft nog med mat på väldigt länge, säger Tim Shaddock i en video som 9 News tagit del av.

Sedan han hittades den 12 juli har han undersökts av en läkare som säger att hans läge är ”stabilt och väldigt gott”.

Överlevnadsexperten Mike Tipton har jämfört händelsen med filmen Cast Away med Tom Hanks och säger att Tim Shaddock lyckats överleva genom en kombination av tur och egen kunskap och skicklighet.

ANNONS

LÄS MER:Dingor attackerade joggande kvinna

LÄS MER:Ostindiefararen Götheborg är tillbaka i Göteborg

LÄS MER:Grekiska kustbevakningen anklagas för att ha orsakat båtkatastrof

ANNONS