Grekiska kustbevakningen anklagas för att ha orsakat båtkatastrof

Sedan en båt med hundratals migranter ombord sjönk utanför Grekland för en månad sedan har den grekiska kustbevakningen fått hård kritik kring hur de skötte räddningsarbetet.
Nya uppgifter visar att de till och med kan ha orsakat förlisningen och att de efteråt försökt tysta överlevare.

ANNONS
|

Det var den 14 juni som en trålare med hundratals migranter ombord sjönk, cirka sju mil utanför den grekiska kusten. Den officiella beskrivningen av händelsen från grekiska myndigheter ifrågasattes tidigt och kustbevakningen har anklagats för att inte ha gjort tillräckligt för att rädda passagerarna ombord.

Nya granskningar av The Guardian tillsammans med grekiska och tyska medier och av BBC visar att ett bärgningsförsök av den grekiska kustbevakningen kan ha orsakat förlisningen och att överlevare sedan pressats av kustbevakningen att inte säga sanningen i förhör.

– När folk sa att det var den grekiska kustbevakningen som orsakade olyckan så sa tjänstemannen som var ansvarig för utfrågningen åt tolken att säga åt den som intervjuades att sluta prata, säger en överlevare som BBC har pratat med.

ANNONS

Enligt överlevare blev de även tillsagda att peka ut nio egyptiska män som människosmugglare. De nio männen är gripna och anklagas för dråp, att de orsakat en förlisning och för människosmuggling. De nekar till brott.

– De fängslades och blev felaktigt anklagade av de grekiska myndigheterna i ett försök att dölja sina egna brott, säger ytterligare en överlevare som BBC pratat med.

Överlevare: Bogseringsförsök sänkte båten

I förhör med åklagare, intervjuer med sina advokater och i intervjuer med The Guardian säger flera överlevare att det var ett bogseringsförsök från kustbevakningen som orsakade förlisningen.

– När de gasade, och jag är ledsen att säga det, sjönk vår båt. Jag tror att orsaken var bogseringen av den grekiska båten, säger en överlevare i förhör med åklagare.

Båten var extremt över lastad med folk på varenda yta och tätt packade under däck.
Båten var extremt över lastad med folk på varenda yta och tätt packade under däck. Bild: TT

Den grekiska kustbevakningen har själva förnekat att de alls försökte bogsera båten men källor inom kustbevakningen har bekräftat till The Guardian att bogseringen är den troligaste orsaken bakom att båten kapsejsade.

Exakt vad det var som hände är svårt att bevisa då det inte finns några bildbevis från händelsen. Överlevare ska ha fått sina mobiler konfiskerade och trots att kustbevakningens fartyg hade värmekameror ombord så var de avstängda under insatsen.

Tidigare undersökningar från The New York Times visar att den överfulla båten hade drivit planlöst i över sex timmar innan den förliste. Det motsäger kustbevakningens version av händelsen där de menar att båten höll en stadig kurs mot Italien innan den sjönk och att båten tackade nej till flera erbjudanden om hjälp.

ANNONS

Omkring 500 personer dog

Överlevare har uppskattat att det fanns mellan 600 och 750 personer ombord, enligt vittnen kan så många som 100 av dem ha varit barn. Totalt har 82 personer bekräftats döda men enligt uppskattningar från FN har uppemot 500 personer dött vid förlisningen.

104 personer lyckades räddas.

LÄS MER:Granskning: Hundratals hade inte behövt drunkna

LÄS MER:Migrantbarn tystades med sömnpiller vid gräns

LÄS MER:Europa på väg till värmerekord: ”Italien sitter på första parkett”

ANNONS