Belarus egna variant av Ikea kommer till Ryssland.
Belarus egna variant av Ikea kommer till Ryssland. Bild: VK/Swed House

Belarusiskt ”Ikea” öppnar i Ryssland

De har samma sortiment som Ikea, samma färger som Ikea, och ser, nåja, nästan ut som Ikea. Efter att Ikea lämnat Ryssland landets invasion av Ukraina förra året öppnar nu den belarusiska Ikea-kopian ”Swed house” tio nya butiker i Moskva.

ANNONS
|

Det ryska förbundet för shoppingcenter har skrivit under ett avtal med belarusiska ”Swed house”, en Ikeakopia som försöker kopiera den svenska möbeljättens sortiment. Swed house kommer att öppna tio nya butiker i Moskva och täcka upp tomrummet som uppstod när Ikea lämnade Ryssland förra året.

– De kommer öppna under 2023 och ha en yta på upp till 1 000 kvadratmeter. Det är planerat att öppna uppemot 50 butiker över hela Ryssland de kommande åren, säger förbundets ordförande Bulat Sjakirov till Tass.

Flera varumärken får ryska kopior

Från företagets hemsida kan man klicka hem en ”Kallax-hylla” och andra produkter som känns igen från Ikeas sortiment. Efter Ikeas frånfälle i landet är efterfrågan på liknande varor stor, enligt Sjakirov.

ANNONS

– Vi har fått mer än hundra förfrågningar från köpcentrum som vill ta emot dem. Det är inte viktigt om de är i Moskvas centrum, vid Moskvas ringväg eller i sovstäder. Efterfrågan på möbler finns överallt.

Ikea är inte det enda västliga varumärke som fått en rysk efterföljare. McDonalds har ersatts av ”Vkusjno & Toschka” och Starbucks av ”Star coffee” efter att originalföretagen lämnat landet efter Rysslands invasion av Ukraina, rapporterar CBC.

LÄS MER:Uppgift: Ryskt plan sprängt nära Minsk

LÄS MER:Wagner påstår sig ha tagit by – tillbakavisas

LÄS MER:Zelenskyj ber om mer medan Kina stoppar stöd

ANNONS