Soldater formar en barrikad under militärkuppen i februari 2021. Arkivbild.
Soldater formar en barrikad under militärkuppen i februari 2021. Arkivbild. Bild: AP/TT

CNN: Fattiga i Myanmar säljer njurar i desperation

Sedan militärkuppen i Myanmar har landets ekonomi kollapsat och dess folk kastats in i fattigdom.
Situationen för de värst drabbade har nu blivit så desperat att ett nytt fenomen uppstått: njurhandel genom Facebook, visar en årslång granskning av CNN.

ANNONS
|

”Blodgrupp 0. DM:a mig”. ”Jag är 26 år gammal och dricker inte. DM:a mig”.

Meddelandena, bara två av många publicerade i åtminstone tre Facebookgrupper, är desperata försök att tjäna lite pengar.

Tre år efter att militären tagit kontroll över Myanmar har runt 50 procent av dess befolkning fallit under gränsen för fattigdom. Situationen har gått så långt att vad som tidigare ansågs vara otänkbart – en marknad för organhandel – nu blivit en sista utväg för att överleva.

CNN har i över ett år granskat situationen och bland annat följt Maung Maung, som egentligen heter något annat. När han klev in på ett internetcafé för att lägga upp sin annons – att sälja sin njure – hade hans fru och barn inte ätit på tre dagar.

ANNONS

Kort dessförinnan hade han suttit gripen och blivit torterad av militärjuntan, misstänkt för att ha smugglat gods till motståndsrörelsen i landet. Det ledde till att han förlorade sitt jobb, och att hans fru fick ta lån för att kunna sätta mat på bordet.

– I det ögonblicket tyckte jag att livet var så svårt. Det fanns inget annat sätt för mig att överleva, annat än att råna eller döda någon för pengar, säger Maung Maung till CNN.

Köptes för 3 000 dollar

Enligt CNN var det en kinesisk-burmesisk affärsman som nappade på hans erbjudande. I juli 2023 reste Maung Maung, likt många andra i hans situation, till Indien för att genomgå transplantationen. För besväret fick han 3 097 dollar, eller runt 32 000 kronor i dagens växelkurs.

CNN var på plats vid sjukhuset när operationen genomfördes.

– Om jag dör hoppas jag att de här pengarna kan hjälpa min fru och dotter att få mat och överleva, även om det inte kommer räcka en hel livstid, sade han inför.

Maung Maung var inte heller den enda som CNN identifierat. En kvinna som nyhetskanalen pratat med berättar att hon ”inte hade något val” annat än att lägga upp en annons.

ANNONS

– Att sälja en del av sin kropp är ett tufft beslut för alla. Ingen vill göra det, säger hon och fortsätter:

– Jag gör mitt bästa för att överleva i en utmanande situation. Det fanns dagar då jag grät och det fanns dagar då jag inte hade något att äta när mina vänner inte kunde hjälpa mig.

”De vet att vi ljuger”

Av de tio personer som CNN pratat med, vilket innefattade både mottagare och säljare av njurar, svarade nio att den högst illegala organhandeln endast gick igenom eftersom man förfalskat dokument och ljugit om sina förhållanden. I Indien får endast anhöriga till den med behov donera en njure, och i Maung Maungs fall innebar det att låtsas vara svärson till affärsmannen.

CNN har även pratat med en kvinna som köpt en njure. För att få den lagligt hade hon behövt stå på väntelistan i flera år, enligt henne, och hon och hennes låtsasmake spenderade därför veckor tillsammans för att förbereda sig inför förhöret.

– Det är ett förhör för att bekräfta huruvida vi är ett riktigt par eller inte. Men saken är att de vet att vi ljuger.

– Lagen är per definition strikt, liksom sjukhusens regler. Men de gör det möjligt för oss genom att ignorera varningssignalerna och de förfalskade dokumenten, fortsatte hon.

ANNONS

Enligt CNN svarar Meta, Facebooks ägarbolag, att en av grupperna som identifierats för illegal organhandel har stängts ner. Meta ville dock inte ge några fler detaljer eller kommentarer än så.

LÄS MER:Varningen: Folkmordet fortsätter i Myanmar

LÄS MER:Arbetarna på fabriken puffar på tusentals vejps – varje jobbpass

LÄS MER:Reaktionen på Harris första intervju blev ”var det här allt?”

ANNONS