Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah varnar Cypern om vad som kan hända om landet på något sätt blandas in i israeliska attacker mot Libanon. Arkivbild.
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah varnar Cypern om vad som kan hända om landet på något sätt blandas in i israeliska attacker mot Libanon. Arkivbild. Bild: Hussein Malla

Därför hotar Hizbollahs ledare Cypern

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah hotade både Israel och Cypern under ett tal på onsdagen. Enligt honom kommer det inte att finnas några säkra platser i Israel om ett fullskaligt krig bryter ut mellan Israel och Hizbollah i Libanon. Han påstår att även Cypern kan dras in i konflikten beroende på hur landet agerar.

ANNONS
|

Raket- och artilleribeskjutning mellan Israel och den Iranstödda milisen Hizbollah i Libanon har eskalerat vid gränsen de senaste dagarna. Men det är inte bara på marken som de ökade spänningarna mellan parterna gör sig påtagliga.

Även tonläget har höjts.

Israels utrikesminister Israel Katz meddelade i veckan att landet snart kommer att bestämma om de inleder ett krig mot Hizbollah, som är allierat med Hamas.

”I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att förgöras och Libanon kommer att drabbas hårt”, sa Katz i ett uttalande.

Ord som Hizbollah-toppen Hassan Nasrallah svarade på med ytterligare hot i ett tal på onsdagen. Hassan Nasrallah sa att det inte kommer att finnas några ”säkra platser” i Israel i fall kriget mellan dem och Hizbollah bryter ut.

ANNONS

Men denna gång hotade han inte bara Israel med krig, utan även Cypern.

I talet varnade han landet för riskerna med att låta israelisk militär använda cypriotiska flygplatser och militärbaser om det blir krig mellan Hizbollah och Israel.

– Det skulle innebära att den cypriotiska regeringen har blivit en del av kriget och motståndet (Hizbollah) kommer att behandla den som en del av kriget, sa Nasrallah, rapporterar Reuters.

"Inte involverat i några militära konflikter”

Blir det storkrig hävdar Hizbollah-ledaren att milisgruppen kommer att strida ”utan regler eller gränser”. Nasrallah höll sitt tal under en minnesceremoni för en av milisens högt uppsatta medlemmar som nyligen dödats av Israel i Libanon.

Libanon ligger bara 20 mil från Cypern och har, enligt The Guardian, ett bilateralt försvarssamarbete med Israel. Cypern har tidigare tillåtit Israel att använda sitt luftrum, dock aldrig under en pågående konflikt, uppger Reuters.

Landets president Nikos Christodoulides nekar till att de ska ha tagit parti.

– Cypern är inte involverat i några militära konflikter. Vi agerar för att vara en del av lösningen snarare än problemet, säger han.

Christodoulides lyfte fram Cyperns arbete med att upprätta en humanitär korridor för nödhjälp till Gaza som ett exempel på att landet verkar för fred.

ANNONS

LÄS MER:Israels utrikesminister: Beslut om krig mot Hizbollah nära

LÄS MER:Nya hot om storkrig när Hizbollahledaren talar

LÄS MER:Israeliska gränsbyn är tömd – invånarna vägrar återvända

ANNONS