Rök stiger efter en attack mot en libanesisk by i maj. Arkivbild.
Rök stiger efter en attack mot en libanesisk by i maj. Arkivbild. Bild: Mohammad Zaatari

Israels utrikesminister: Beslut om krig mot Hizbollah nära

Ett beslut om huruvida Israel ska inleda krig mot Hizbollah i Libanon kommer att komma snart, säger utrikesminister Israel Katz enligt The Guardian. Samtidigt har militären, IDF, godkänt planer på hur en offensiv kan gå till.
Beskedet kommer efter att Hizbollah släppt drönarklipp över Israel, något som tolkats som ett hot.

ANNONS
|

Israel förbereder sig på krig mot den Hamasallierade och Iranstödda milisgruppen Hizbollah i Libanon. Det uppgav såväl IDF som utrikesminister Israel Katz under tisdagen.

Sedan Hamas attack den 7 oktober har raket- och artilleribeskjutning pågått nästan dagligen över gränsen i norr, något som också intensifierats sedan Israel för en dryg vecka sedan dödade en högt uppsatt befälhavare inom Hizbollah.

Milisgruppen svarade med den hittills kraftigaste beskjutningen sedan Gazakriget bröt ut, och publicerade även drönarklipp över vad som påstås vara kritisk infrastruktur och civila bostadsområden i Haifa i Israel.

”Väldigt nära ett beslut”

Hizbollah-ledaren Sayyed Hassan Nasrallah hotade även, enligt The Guardian, att attackera Haifas hamn.

ANNONS

”Nasrallah skryter i dag om att ha filmat hamnarna i Haifa, som drivs av internationella företag från Kina och Indien, och hotar att attackera dem”, skriver Israel Katz i ett inlägg på X.

Han fortsätter:

”Vi är i detta ögonblick väldigt nära ett beslut om att ändra reglerna för Hizbollah och Libanon. I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att förgöras och Libanon kommer att drabbas hårt.”

Han säger även att Israel ”kommer att betala ett pris på fronten”, men att ”en stark och enad nation” kommer att ”återställa säkerheten” för landets invånare i norr.

Israel Katz uttalanden följdes av att IDF godkände planer på hur en militär offensiv i Libanon och mot Hizbollah skulle kunna se ut. Enligt The Guardian innebär det bland annat att man ”ökar beredskapen för trupperna på marken”.

LÄS MER:Relativt lugn i Gaza under israelisk "paus"

LÄS MER:Gazaledaren: Civila dödsoffer hjälper Hamas

LÄS MER:Experten: Så inflytelserikt är Iran i Mellanöstern

ANNONS