Kamala Harris har nu bara några veckor på sig att välja en vicepresidentkandidat till sin kampanj.
Kamala Harris har nu bara några veckor på sig att välja en vicepresidentkandidat till sin kampanj.

De kan bli Kamala Harris vicepresident

När Kamala Harris ställer upp som Demokraternas troliga presidentkandidat behöver hon en vicekandidat vid sin sida. Vanligtvis väljer kampanjen någon som kan komplettera och balansera valsedeln.
– Det kommer troligtvis vara en vit, manlig guvernör, säger Stephen Zunes, professor vid University of San Francisco.

ANNONS
|

Nu pekar det mesta på att det blir vicepresident Kamala Harris som tar över presidentkampanjen efter att Joe Biden under söndagen meddelade att han hoppar av. Biden, och flera andra kända och viktiga demokrater, har gått ut och stöttat henne. Även donatorerna kom tillbaka efter att hon meddelade att hon ställer upp.

Det innebär att Kamala Harris nu behöver en vicepresidentkandidat. Enligt Stephen Zunes, professor vid University of San Francisco och gästprofessor vid Göteborgs Universitet, ses valet av vicepresidentkandidat ofta som en möjlighet att balansera valsedeln.

– Om du som presidentkandidat är längre åt vänster på den politiska skalan så vill du ha någon som är närmare mitten och vice versa.

ANNONS

En viktig del är även att representera olika delar av landet.

– Väljare brukar känna en viss stolthet i att någon från deras stat ställer upp i ett så viktigt val så det kan ge ett uppsving i stödet i den staten, säger Stephen Zunes.

Man hoppas då kunna locka de som tvekar lite inför att stötta eller rösta på presidentkandidaten.

– Man kan även balansera framtoningen, så en intellektuell och sansad presidentkandidat vill ha en lite mer eldig vicepresident, någon som kan vara lite mer aggressiv i sin kritik av det andra partiet. Men samtidigt vill du inte ha en vice som överskuggar presidenten, säger Stephen Zunes.

Så kommer Kamala Harris att tänka

När det kommer till Kamala Harris kampanj tror Stephen Zunes att de kommer vara rätt så försiktiga med sitt val av vicepresidentkandidat.

– Det kommer troligtvis vara en vit, manlig guvernör, säger han.

De behöver balansera det faktum att Kamala Harris siktar på att bli USA:s första kvinnliga president, och att hon är båda asiat och svart. Stephen Zunes förutspår att det, tyvärr, kommer bli många sexistiska och rasistiska inslag under valkampanjen och att en vit man kan motverka det något.

De vill troligtvis även ha någon som inte har några kopplingar till Bidens tid som president.

ANNONS

– De kommer vilja ha någon som inte är en del av politiken i Washington. Harris brukas ses som något mer år vänster, politiskt, så de vill nog även ha någon som är närmare mitten, säger Stephen Zunes.

Valet av vicepresidentkandidat kan även bli en reaktion mot Republikanernas kampanj.

– Jag tror även att de kommer vilja visa kontrast mot J.D. Vance som är republikanernas vicekandidat. Han är väldigt långt åt höger och demokraterna vill nog ha någon som framstår som mer nyktert ansvarstagande jämfört med honom.

Vem de väljer är fortfarande oklart men här följer några av de namn som cirkulerat.

Mark Kelly är sedan 2020 senator för Arizona.
Mark Kelly är sedan 2020 senator för Arizona. Bild: Manuel Balce Ceneta

Mark Kelly, senator i Arizona

Mark Kelly är en tidigare astronaut och kapten i flottan. Han valdes till senator i Arizona 2020.

– Han bevisade att han kunde vinna över en sittande republikan vilket ger förtroende, säger Stephen Zunes.

– Det kan dock vara till hans nackdel att han är senator, om de nu vill ha någon som inte kommer från politiken i Washington.

Mark Kelly har varit en högljudd förespråkare av vapenkontroll sedan hans fru blev skjuten i huvudet 2011. Kellys fru, Gabby Giffords var även hon politiker och representerade Arizona i representanthuset när hon utsattes för ett mordförsök under ett möte med sina väljare. Elva personer dog och Gabby Gifford fick permanenta hjärnskador.

ANNONS

Hans politik beskrivs annars som nära mitten. Han har varit kritisk mot Biden-administrationens hantering av gränsen till Mexiko, stöttat tillgången till abort och vill se en sjukvård som fler har råd med. Han har även sagt att USA bör stödja både Ukraina och Israel militärt.

Josh Shapiro är idag guvernör i Pennsylvania.
Josh Shapiro är idag guvernör i Pennsylvania. Bild: Sue Ogrocki

Josh Shapiro, guvernör i Pennsylvania

Josh Shapiro lyftes först fram som en potentiell ersättare för Biden och nämns nu regelbundet som en möjlig vicepresident. Han är guvernör i Pennsylvania, vilket är en väldigt viktigt swing-state och han har jobbat inom politiken så gott som hela sitt vuxna liv.

Han har hållit sig nära den politiska mitten och under sin tid som guvernör har han tryckt på samarbete över partigränsen och fokuserat på frågor som är mindre ideologiska.

– Han är judisk så där finns risken för att man blir rädd att antisemitism skulle påverka kampanjen. Det är ju en sådan sak som man inte vill ska påverka, men det kan det ju göra, säger Stephen Zunes.

Andy Beshearhar valts till guvernör i Kentucky två gånger, trots att republikanerna har ett starkt fäste i staten.
Andy Beshearhar valts till guvernör i Kentucky två gånger, trots att republikanerna har ett starkt fäste i staten. Bild: Timothy D. Easley

Andy Beshear, guvernör i Kentucky

Andy Beshear vann valet till guvernör i Kentucky 2019 med den minsta marginalen av alla guvernörsval det året. Kentucky är en djupt röd stat och republikanerna vinner de flesta val i staten. Men trots det blev Beshear vald, och 2023 blev han dessutom omvald.

ANNONS

– Det faktum att han vann val i Kentucky ger honom en stark dragningskraft, säger Stephen Zunes.

Som guvernör har Andy Beshear stöttat tillgången till abort och har återställt rösträtten till hundratusentals medborgare som dömts för icke-våldsamma brott. Han införde även undantagstillstånd för att hantera covidpandemin.

Tidigare under sommaren sa Beshear själv att han tänker sitta kvar som guvernör hela sin mandatperiod, det vill säga tills 2027. Frågan är om han håller fast vid det uttalandet om han erbjuds posten som vicepresidentkandidat.

Om Gretchen Whitmer väljs till vice skulle det bli ännu mer historiskt med två kvinnor på valsedeln.
Om Gretchen Whitmer väljs till vice skulle det bli ännu mer historiskt med två kvinnor på valsedeln. Bild: Al Goldis

Gretchen Whitmer, guvernör i Michigan

Gretchen Whitmer beskriver sig själv som progressiv och under hennes tid som guvernör har Demokraterna haft kontroll över Michigan båda kammare för första gången på 40 år. Med den makten har hon bland annat skyddat aborträtten och infört mer kontroll kring vapen.

Å andra sida vore det oväntat om Demokraterna valde att satsa på en kvinnlig duo för att vinna mot Donald Trump.

– Hon hade varit ett ovanligt vågat val, säger Stephen Zunes.

2020 lyckades FBI stoppa en plan från en högerextrem, beväpnad grupp där de skulle kidnappa Gretchen Whitmer i hopp om att det kunde leda till ett inbördeskrig.

Gretchen Whitmer gick under måndagen ut och stöttade Kamala Harris som presidentkandidat.

Roy Cooper är guvernör i North Carolina, en viktig stat under presidentval.
Roy Cooper är guvernör i North Carolina, en viktig stat under presidentval. Bild: Alex Brandon

Roy Cooper, guvernör i North Carolina

North Carolina är en stat som ses som viktig i presidentvalen men där Demokraterna under de senaste valen haft svårt att vinna. Roy Cooper har å andra sidan suttit som demokratisk guvernör där sedan 2017.

ANNONS

Enligt Stephen Zunes är han ett av de mindre välkända namn som lyfts och en av de äldre.

– North Carolina är en swing-state, men samtidigt är det inte där det brukar bli riktigt lika jämt som till exempel i Pennsylvania, säger han.

Samtidigt är Roy Cooper vän med Kamala Harris och har aldrig förlorat ett val.

Roy Cooper valdes efter att republikanerna införde en kontroversiell lag där alla enligt lag tvingades använda toaletter för det kön som står på ens födelsebevis, en direkt attack mot transpersoner. Cooper gjorde sig av med de mest kontroversiella delarna av lagen men han har även kritiserats för att han inte gjorde mer.

Under sin tid som guvernör har även jobbat för att utöka den statliga sjukvårdsförsäkringen Medicaid.

Snabba ryck i att välja sin vice

Utöver de personer som Stephen Zunes förutspår som troliga alternativ har även transportministern Pete Buttigieg och den väldigt rika guvernören i Illinois, J.B. Pristzker, lyfts fram som potentiella vicepresidentkandidater i olika medier.

Beslutet om vilka som blir Demokraternas kandidater i valet tas officiellt på Demokraternas konvent den 19 till 22 augusti. Det är, i amerikanska mått mätt, en väldigt kort tid för att ta det beslutet.

– Under de senaste åren har valet av vice varit något som partierna lägger många veckor på. De granskar kandidater och gräver för att se att det inte finns någon skandal i deras bakgrund, de gör olika undersökningar för att testa popularitet. Nu har de en väldigt kort tid på sig att bestämma sig samtidigt som de måste förbereda hela kampanjen från noll, säger Stephen Zunes.

ANNONS

LÄS MER:Kändisarnas stöd – ett tveeggat svärd för presidentkandidater

LÄS MER:Donald Trumps nya plan för att ta sig an Harris

LÄS MER:Biden hoppar av presidentkampanjen – det här händer nu

ANNONS