Demokratin i Sverige kan stärkas genom att satsa på att skydda pressfriheten, öka engagemanget i civilsamhället och minska samhällsklyftorna, säger Michael Runey på Idea.
Demokratin i Sverige kan stärkas genom att satsa på att skydda pressfriheten, öka engagemanget i civilsamhället och minska samhällsklyftorna, säger Michael Runey på Idea. Bild: JESSICA GOW / TT

Demokratirapport: Sverige sämre än sina grannländer

Valdeltagandet sjunker samtidigt som det blir allt vanligare att valresultat ifrågasätts. Demokratin går kräftgång på flera håll i världen, enligt en färsk rapport.
Det är en trend som håller i sig och även drabbar länder med starka demokratiska system som Sverige, som klarar sig sämre än sina grannländer.

ANNONS

2024 har kallats för supervalåret. Tiotals länder har redan hållit val och ytterligare flera tiotals ska göra det innan året är slut. Men frågan är hur många av de tre miljarder människor som är kallade till valurnorna kommer att ta det steget.

Faktum är att allt färre röstar, enligt en ny rapport från den mellanstatliga organisationen International Idea.

De senaste femton åren har valdeltagandet sakta men säkert minskat i världen med nästan 10 procentenheter. Förra året landade det globala valdeltagandet på 55,5 procent, visar rapporten.

Samtidigt som valdeltagandet krymper, finns det ett fenomen som däremot fortsätter att öka – att ifrågasätta valresultat. Enligt rapporten har så många som nästan var tredje val i världen ifrågasatts de senaste fyra åren, och det är något som har blivit allt vanligare sedan millennieskiftet.

ANNONS

Kandidater eller partier vägrar att erkänna sig besegrade, som till exempel Donald Trump i senaste presidentvalet i USA. Det kan leda till rättsliga utmaningar. En utveckling som är oroväckande, menar Michael Runey, rådgivare på International Idea.

– Vi ska inte tro att allting kommer att bli bättre bara tiden går. Detta är det åttonde året i rad som vi ser att valdeltagandet minskar och protester mot valresultat bli fler.

Sverige: I världstoppen – sämst i Skandinavien

Men den negativa trenden till trots, finns det också ljusglimtar. Rapporten uppger att länder som Guatemala, Polen och Senegal, har gjort vissa framsteg under de senaste valen.

Ideas rapport tar tempen på hur demokratin mår i 165 länder. Detta genom att analysera valsystemets representation och trovärdighet, och även andra aspekter som rättssäkerhet, fri- och rättigheter samt deltagande i civilsamhället.

Sverige placerar sig på topp tio i tre av dessa kategorier, men tappar i frågor som rör engagemang i civilsamhället och hamnar på plats elva i just den kategorin.

Michael Runey, rådgivare på den mellanstatliga organisationen International Idea.
Michael Runey, rådgivare på den mellanstatliga organisationen International Idea. Bild: Privat

– Mer måste göras för att försvara pressfriheten och för att få fler att bli en del av civilsamhället. Som många andra länder har också Sverige problem med ökad ekonomisk och social ojämlikhet, säger Michael Runey.

Och jämfört med sina skandinaviska grannar är Sverige den svagaste demokratin i gruppen.

ANNONS

– Men det är fortfarande en av de starkaste demokratierna i världen, säger Michael Runey.

LÄS MER:Supervalåret 2024 – här är länderna som går till val

LÄS MER:González lovar fortsätta kampen i exil

LÄS MER:Bangladeshs premiärminister avgår – på flykt

ANNONS