Desinformation om svenskar spreds efter attacken mot Poltava

Den 3 september utförde Ryssland en attack mot den ukrainska staden Poltava, där över 50 personer dog. Det är en av de dödligaste attackerna sedan invasionen inleddes 2022.
Efter attacken började desinformation spridas om att svenskar ska ha omkommit i attacken – där volontären Britta Ellwangers identitet kapades.

ANNONS
|

På tisdagen utförde Ryssland en attack mot den ukrainska staden Poltava. Två Iskander-robotar slog ned i en militär skolbyggnad och en närliggande vårdfastighet. Minst 53 personer har dött och närmre 300 personer skadades.

Kort efter attacken började ett Facebook-inlägg att delas på sociala medier. I inlägget uppges det att svenska instruktörer ska ha dött i attacken.

Inlägget tillskrevs Britta Ellwanger, som uppgavs ha studerat tillsammans med svenskarna som dog. Men informationen är falsk.

Försvarsmakten uppger till GP att man inte har någon svensk försvarsmaktspersonal i Poltava och att uppgifterna inte stämmer.

Och det är inte heller Britta Ellwanger som faktiskt skrivit inlägget. I stället är det någon som använder hennes namn och identitet.

ANNONS
Så fort Britta Ellwanger fick kännedom om inlägget gick hon ut på sociala medier för att dementera det.
Så fort Britta Ellwanger fick kännedom om inlägget gick hon ut på sociala medier för att dementera det. Bild: Facebook

– Såvitt jag vet har detta aldrig hänt mig tidigare, säger Britta Ellwanger.

– Men hade det inte varit för att andra personer informerade mig i går att en falsk bild, som redigerats för att se ut som en skärmdump från min Facebook-sida, cirkulerade och hade blivit semi-viral på olika pro-ryska kanaler och sajter, så hade jag förmodligen inte upptäckt att jag hade använts i en desinformationskampanj.

Fick hatmeddelanden av ryska botar

Britta Ellwanger har bott i Ukraina i nästan tio år och är chef för Ukraine Relief Project via den amerikanska ideella organisationen forPEACE. Hon har varit involverad i att tillhandahålla krigshjälp i Ukraina, så som medicinsk hjälp, återuppbyggnad av byar, barnprogram och nödhjälp.

Britta Ellwanger säger att hon först märkte av ”mycket aktivitet från ryska botar” på sin Facebook-sida.

– Jag fick många hatmeddelanden. Sedan informerade ett okänt konto mig om desinformationskampanjen och delade en bild av den falska skärmdumpen.

Hon säger att förutom ”besväret med att hantera rabiata bots” sedan hennes identitet blev ”viral”, så har hon påverkats minimalt av händelsen.

– Jag vet inte om jag hade en "reaktion" – jag var bara medveten om att det fanns lämpliga protokoll att följa när jag fick reda på vad som hade hänt.

ANNONS

Hon bor idag i ukrainska i Kryvyi Rih och har personligen inte påverkats av attacken.

– Men det är en mänsklig gemensam sorg vi bär när dessa attacker inträffar var som helst i Ukraina. I morse runt klockan 6 träffades även Kryvyi Rih av missiler. Lyckligtvis dödades ingen. Men människor skadades och hem, skolor och offentliga lokaler skadades.

Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt.
Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt. Bild: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Försvarsmakten dementerar uppgifterna

Nyheten om det falska inlägget har även nått den svenska Försvarsmakten, som dementerar innehållet.

– Det här är ett typexempel på hur desinformation kan se ut och hur snabbt det kan sprida sig. Att människor och myndigheter utnyttjas i attacker där människor mist sina liv eller skadats allvarligt är inget en illasinnad aktör tar hänsyn till, säger Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt.

– Desinformation och påverkansoperationer har blivit vardag. I det snabba och täta informationsflöde vi har i dag måste vi ständigt påminna oss och varandra om att vara källkritiska och uppmärksamma.

Försvarsmaktens tips mot desinformation

• Var vaksam och uppmärksam

• Sprid inga rykten

• Försök verifiera uppgifterna på myndigheters webbplatser

• Fråga dig vem som kan tjäna på att sprida den här informationen

• Tänk efter innan du delar något

LÄS MER:Offer ännu fast under rasmassor i bombade Poltava

LÄS MER:Biden fördömer "bedrövlig" attack mot Poltava

LÄS MER:Blodbad när ryska robotar slog ned i Poltava

ANNONS