Apotekshyllorna gapar tomma i Kina och driver kineser på jakt efter covidmedicin till den svarta marknaden.
Apotekshyllorna gapar tomma i Kina och driver kineser på jakt efter covidmedicin till den svarta marknaden. Bild: Andrew Braun

Desperata kineser jagar covidmedicin på svarta marknaden

Apotekshyllorna gapar tomma när alltfler kineser är på jakt efter covidmediciner åt sjuka släktingar. Desperationen växer i takt med smittspridningen, och många vänder sig till den svarta marknaden. Där priserna är lika höga som risken att bli lurad.
– Det är ett äckligt beteende, säger Qui, som aldrig fick medicinen hon betalat för.

ANNONS
|

Sedan regimen i Peking övergav sin nollcovid-strategi förra månaden har antalet fall av covid-19 ökat dramatiskt. Flera länder har infört restriktioner för resenärer från Kina och Peking har i sin tur hotat med svar på vad man kallar för oacceptabla åtgärder.

För invånarna i Kina är smittovågen påtaglig. På apoteken gapar hyllorna med förkylnings- och febermediciner tomma, rapporterar CNA. Desperata familjer på jakt efter lindrande läkemedel åt sjuka anhöriga tvingas söka sig till svarta marknaden, där priserna är skyhöga och risken för att bli lurad hög.

Nyhetsbyrån AFP har pratat med Qui, 22, som betalade 12 000 yuan, motsvarande omkring 18 300 kronor, för covidmediciner som aldrig levererades. Hon hade kontaktat en person på nätet som utgav sig för att representera Hongkong-baserade Ghitai Pharmaceutical. Personen påstod att de hade tillgång till medicinen Paxlovid, ett läkemedel från Pfizer som godkänts som covid-19-medicin av Peking.

ANNONS

”Varje sekund räknas”

Medicinen levererades aldrig, och personen slutade svara på Quis meddelanden.

– Det är ett äckligt beteende. Varje sekund räknas när du försöker rädda någons liv, säger Qui.

Ghitai Pharmaceuticals skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att de är medvetna om att det funnits en fejkad version av deras hemsida som påstår sig sälja covidmediciner och att de har anmält bedrägerifall till polisen.

Kinas ministerium för offentlig säkerhet meddelade under måndagen att de skulle slå ner på ”illegal och kriminell aktivitet med produktion och försäljning av förfalskade epidemirelaterade mediciner”. Trots det fortsätter svarta marknaden att blomstra, som en sista utväg för många förtvivlade kineser.

Icke godkända mediciner kan ge konsekvenser

En av dem är Xiao, 25, vars farfar insjuknade i december. Hon beskriver för CNA hur en onlineförsäljare krävde 18 000 yuan för Paxlovid, många gånger mer än det officiella priset. Hon hade inte råd. Ett par dagar senare dog farfadern.

– Jag förstår bara inte hur vissa kunde få tag på medicinen. Folk som oss kan inte ens köpa en ask, hur kan de ha så många? säger hon.

Myndigheterna i Kina har börjat leverera Paxlovid till enskilda sjukhus och mottagningar, men för gemene man är det mycket svårt att få tag i den. I brist på godkända läkemedel vänder sig vissa till utländska, generiska mediciner. De är billigare – ändå långt ifrån billiga – men att importera dem kan medföra rättsliga konsekvenser eftersom de inte är godkända i Kina.

ANNONS

LÄS MER:Kina tillåter resor till Hongkong igen

LÄS MER:Kinesiska skräcksiffran: En miljon sjuka – per dag

LÄS MER:EU-länder uppmanas covidtesta Kinaresenärer

LÄS MER:WHO: Kina underrapporterar covideffekter

ANNONS