Diamantfynd på Merkurius – 18 kilometer tjockt

Ett 18 kilometer tjockt lager av diamanter kan vara gömt under ytan på Merkurius, solsystemets minsta planet och planeten närmast solen, enligt ny forskning. Det rapporterar CNN.

ANNONS
|

Diamanterna kan ha bildats strax efter att Merkurius smälte samman till en planet för cirka 4,5 miljarder år sedan från ett virvlande moln av damm och gas i en miljö med högt tryck och hög temperatur.

Ett team av forskare har i ett experiment återskapat den miljön.

Bernard Charlier är chef för institutionen för geologi vid universitetet i Liège i Belgien och en medförfattare till en studie som rapporterar om de uppseendeväckande resultaten.

Hur tjocka diamanter finns på Merkurius?

– Det är en enorm press som gör det möjligt för oss att utsätta små prover för samma höga tryck och höga temperatur som vi kan förvänta oss djupt inne i Merkurius mantel, på gränsen mellan mantel och kärna, säger han till CNN.

ANNONS

Han säger att tjockleken på diamantskiktet, mellan 15 och 18 kilometer, är en uppskattning och den kan förändras då processen att bilda diamanterna fortfarande pågår eftersom kärnan av Merkurius ännu svalnar.

Det är enligt forskaren också omöjligt att säga hur stora de enskilda diamanterna kan vara.

– Vi har ingen aning om deras storlek, men en diamant är enbart gjord av kol, så de borde likna det vi känner på jorden för sin sammansättning. De skulle se ut som rena diamanter, säger Bernard Charlier.

Går det att bryta diamanterna på Merkurius?

En ytterligare fråga är om diamanterna någonsin kan brytas. Enligt chefen för institutionen för geologi vid universitetet i Liège skulle det vara omöjligt – även med en framtida, mer avancerad teknik, eftersom diamanterna befinner sig på ett djup av cirka 500 kilometer.

– Men några lavor på Merkurius yta har bildats genom smältning av den mycket djupa manteln. Det är rimligt att anse att den här processen kan föra upp en del diamanter till ytan, i jämförelse med vad som händer på jorden, säger han också till den amerikanska mediekanalen.

Två rymdfarkoster förväntas göra en inflygning mot Merkurius i december 2025. Efter det kan mer information om eventuella diamanter och möjligheten att bryta dem finnas.

LÄS MER:Fem planeter radar upp sig på natthimlen

LÄS MER:Ny planet upptäckt vid stjärnan närmast solen

LÄS MER:Superteleskop avslöjar avlägsen planets himmel

ANNONS