Under tisdagen mötte Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia utrikesminister Tobias Billström. ”Jag fick ingen reaktion, inga svar”, säger hon om mötet.
Under tisdagen mötte Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia utrikesminister Tobias Billström. ”Jag fick ingen reaktion, inga svar”, säger hon om mötet. Bild: Christine Olsson/TT

Djalalis fru efter fångbytet: ”Jag har verkligen inget hopp”

När Sverige nyligen gjorde ett fångutbyte med Iran blev Ahmadreza Djalali kvar i fängelse med en dödsdom hängande över sig. Regeringen säger att de gjorde allt de kunde för att få hem honom men hans fru Vida Mehrannia är kritisk.
– Hur kan de ha gjort allt de kunnat om han fortfarande är där under dödsstraff? säger hon.

ANNONS
|

Den 15 juni återvände Johan Floderus och Saeed Azizi till Sverige efter två år respektive sju månader i iranska fängelser. Genom ett fångutbyte byttes de mot Hamid Noury som dömts till livstids fängelse i Sverige för folkrättsbrott och mord.

Kvar i ett iranskt fängelse är dock den dödsdömda forskaren Ahmadreza Djalali. Sedan fångbytet förra månaden har han och hans fru, Vida Mehrannia, varit högljudda i sin kritik av regeringen.

– Det har sårat mig mycket den här processen. Vår familj har väntat i åtta år och tre månader och Noury var ett tungt kort som de hade på bordet och de lämnade över det så lätt. De hade kunnat byta alla svenska fångar för det, säger Vida Mehrannia.

ANNONS

Tycker att regeringen övergivit dem

Vida Mehrannia säger att hon är djupt besviken på hur fångbytet gick till, dels att hennes man blev kvar i Iran och dels att hon och familjen fick höra talas om förhandlingarna först genom medias rapportering.

– Jag visste att Iran hade planer på att göra ett fångutbyte för att få Noury släppt för de satte mer tryck på Sverige. De satte Ahmadreza i isolering och hotade hela tiden med att genomföra dödsstraffet men Sverige delade ingenting med mig, säger hon.

Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran i över åtta år, dömd till döden för spionage. Djalali ska enligt Amnesy International ha torterats till att erkänna och de har liknat domen vid en bricka i ett politisk spel. Även FN har fördömt dödsdomen.

– Den svenska regeringen övergav honom i flera år, inte bara denna gången utan i flera år så har de ignorerat honom, säger Vida Mehrannia.

– Jag förstår inte varför, men det verkar som att hans liv inte är viktigt för Sverige.

Tror du att de försökte få hem honom?

– Jag tror på att de försökte men om de hade varit starka politiker hade de kunnat säga ”om ni inte vill prata om Ahmadrezas fall och inte vill släppa honom, då vill vi inte släppa Noury”.

ANNONS
2022 hölls en demonstration vid Sergels Torg för att uppmana regeringen att jobba för Djalalis  frigivning.
2022 hölls en demonstration vid Sergels Torg för att uppmana regeringen att jobba för Djalalis frigivning. Bild: Anders Wiklund/TT

Hungerstrejkar: ”Ser ut som skinn och ben”

Vida Mehrannia berättar att hon pratade med sin man senast i måndags. Då var han helt utan hopp och han berättade att den hungerstrejk som påbörjades den 26 juni har börjat påverka hans hälsa.

– Hans puls är väldigt låg, hans blodtryck är väldigt lågt och han har magproblem. Han har gått ner mycket i vikt. Han ser ut som skinn och ben, berättar Vida Mehrannia.

Under tisdagen hade Vida möte med utrikesminister Tobias Billström (M) och hon säger att hon då lyfte Ahmadrezas hälsa.

– Jag nämnde hans lidande och hungerstrejken i mötet och jag frågade ”varför valde ni att lämna kvar honom där?”, men jag fick ingen reaktion, inga svar. De sa bara att ”vi följer hans fall och vi har gjort allt vi kunnat”. Men hur kan de ha gjort allt de kunnat om han fortfarande är där under dödsstraff? Då kan de omöjligen gjort allt, säger hon.

”Tyvärr ville inte Iran diskutera honom alls”

GP har haft kontakt med utrikesdepartementet som hänvisar till den kommentar som utrikesminister Tobias Billström gav till TT under tisdagen.

"Regeringen och säkerhetstjänsten gjorde allt för att Djalali skulle komma hem tillsammans med Floderus och Azizi. Tyvärr ville inte Iran diskutera honom alls eftersom man inte räknar dubbelt medborgarskap utan tvärtom anser att Djalali enbart är iransk medborgare", skrev han.

ANNONS

Han skrev även att familjen har regeringens djupaste sympatier.

Statsminister Ulf Kristersson har sedan tidigare slagit tillbaka mot kritiken om att Sverige inte gjort tillräckligt för att få hem Djalali.

– Vi gjorde allt vi kunde för att få ut honom tillsammans med de andra två svenskarna. Precis allt, sa Ulf Kristersson till TT i samband med att Ahmadreza Djalali inledde sin hungerstrejk i juni.

Djalali har suttit fängslad i över åtta år, majoriteten av tiden har han haft ett dödsstraff hängandes över sig.
Djalali har suttit fängslad i över åtta år, majoriteten av tiden har han haft ett dödsstraff hängandes över sig. Bild: Christine Olsson/TT

Glad för de frisläpptas skull

När det kommer till att Johan Floderus och Saeed Azizi kommit hem till Sverige igen säger Vida att hon bara är glad för deras skull.

– Alla förtjänar att leva som fria, alla borde få ha ett normalt liv men vår familj förtjänar också att ha ett normalt liv.

– Jag önskar bara att Ahmadreza hade varit på samma flyg som de var, säger hon.

På frågan om hur hon ser på framtiden och Ahmadreza Djalalis chanser att bli fri så suckar hon.

– Jag har verkligen inget hopp, men jag måste slåss tills något händer, säger Vida Mehrannia.

LÄS MER:Intervju Johan Floderus

LÄS MER:Djalalis hårda ord mot Kristersson: "Lämnade mig här"

ANNONS