Dödliga fentanyl-överdoser har ökat med 279 procent på sju år i USA

Ny statistik etablerar fentanylet som USA:s dödligaste drog och antalet amerikaner som årligen dör på grund av substansen skjuter i höjden. På bara sju år har antalet dödliga överdoser ökat trefaldigt.

ANNONS
|

För några år sedan var det vanligast att amerikaner dog i överdoser av heroin eller receptbelagda opiater som oxikodon.

Men under det senaste åren har statistiken varit tydlig: Fentanyl, en kraftigt smärtstillande syntetisk opioid, förekommer allt mer bland dödliga överdoser. Det brukar sägas att fentanylen är mellan 50 till 100 gånger starkare än morfin, vilket gör att det krävs en väldigt små doser innan man riskerar att överdosera.

Mellan 2016 och 2021 har antalet dödsfall ökat med 279 procent, från 5,7 fall per 100 000 personer till 21,6.

– Vi hoppas alltid att vi inte kommer se en ökning av fentanyldödsfall, men det visar verkligen att det här fortsätter att vara ett folkhälsoproblem, säger Merianne Spencer, forskare vid Centers for Disease Control and Prevention och medförfattare till studien, till ABC News.

ANNONS

Bara mellan 2019 och 2020 ökade antalet dödsfall där fentanyl förekommit med 55 procent. Mellan 2020 och 2021 ökade siffran igen, med ytterligare 24,1 procent.

Dödliga överdoser ökar bland andra droger

Det är inte bara fentanylöverdoserna som ökar. Sedan 2019 har man sett en ökning av antalet människors om dör på grund av metamfetamin och kokain, även om ökningsgraden är mycket lägre än vad fentanylnivåerna är.

Däremot har man sett en minskning av dödliga överdoser med heroin och oxikodon. Enligt landets federala narkotikapolismyndighet (DEA) beror det delvis på grund av att fler börjat vända sig från heroin och till fentanyl i stället, eftersom det är mer tillgängligt på marknaden.

– Människor som tidigare använde heroin är de som nu använder fentanyl. Det utbud av opioider och andra droger i våra samhällen som erbjuds består främst av fentanyl på grund dess egenskaper, hur billigt det är och hur lätt det är att blanda det med andra substanser, säger Allison Lin, en psykiatriker som arbetar med beroendeforskning vid University of Michigan Medical School, till ABC News.

En del dödsfall beror även på att fentanyl blandats ut i andra rusmedel, till exempel heroin, för att göra det starkare. Det riskerar dels att öka risken för ett starkt beroende, men ökar även risken för en dödlig överdos, skriver CDC.

ANNONS

Och fentanylen flödar i USA. Myndigheten DEA säger att man under 2022 beslagtog runt 50,5 miljoner fentanyl-tabletter och över 4,5 ton fentanylpulver. Det är mer än dubbelt så mycket som togs i beslag under 2021.

Enligt landets federala narkotikapolismyndighet (DEA) förekom fentanyl vid över 107 000 dödliga överdoser i USA mellan juli 2021 och juni 2022, rapporterar BBC.

Syntetiska opioider, framför allt fentanyl, dödar fler amerikaner årligen än de som dog i krigen i Vietnam, Irak och Afghanistan sammanlagt.

USA:s opioidkris

Grunden för fentanylepidemin i USA lades för över 20 år sedan, då den syntetiska opioiden oxikodon började skrivas ut frikostigt av läkare. När amerikanska myndigheter sedan stramade åt utskrivningarna vände sig många till heroin, som den mexikanska Sinaloakartellen kunde tillhandahålla.

Mellan augusti 2021 och augusti i fjol dog fler än 107 000 amerikaner av överdoser av droger, de flesta av syntetiska opioider.

Fentanyl är billigt att tillverka och kartellen gör enligt åklagarna enorma vinster. USA:s federala narkotikapolismyndighet (DEA) beslagtog i fjol över 57 miljoner piller med fentanyl.

Källa: TT

LÄS MER:Beslagtagna droger kunde ha dödat alla i USA

LÄS MER:Köttätande drog plågar USA – står bakom ökning av dödsfall

LÄS MER:Medellivslängden i USA den lägsta på 25 år

ANNONS