Donald Trump fördes bort av Secret service-agenter sekunder efter mordförsöket i Butler i juli.
Donald Trump fördes bort av Secret service-agenter sekunder efter mordförsöket i Butler i juli. Bild: Evan Vucci

Donald Trumps 2024 – dubbla mordförsök och rättsprocesser

Rättegångar, domar, mordförsök – vid sidan av kröningen som Republikanernas presidentvalskandidat har Donald Trump haft ett 2024 fyllt av historiska händelser.
På söndagen försökte en person att skjuta Trump – och det är andra mordförsöket i år.

ANNONS
|

Få det senaste om det amerikanska presidentvalet – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ taggen Val i USA och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något.

Klicka här för att följa Val i USA.

På söndagseftermiddagen lokal tid skedde en skjutning på Trumps golfbana i Florida, i närheten av hans säte i Mar-a-lago. Trump spelade golf och befann sig mellan femte och sjätte hålet när en skottlossning inträffade.

En Secret service-agent öppnade eld mot en person som gömde sig i buskarna med en AK47 med kikarsikte – bara ett hål före där presidentkandidaten befann sig.

Den misstänkte gärningsmannen ska ha haft Donald Trump som måltavla. Den tidigare presidenten kunde lämna platsen oskadd.

Efter att Secret service-agenten öppnade eld flydde den misstänkte i en bil. Han kunde senare gripas efter att ha stoppats på en motorväg.

ANNONS

Det har bara gått två månader sedan mordförsöket på Donald Trump i Butler, Pennsylvania, då ex-presidenten talade under ett kampanjmöte. Händelsen sände chockvågor genom USA och skruvade upp temperaturen på en redan historisk valrörelse.

Donald Trump tillsammans med sina advokater vid en av rättegångarna på Manhattan i maj.
Donald Trump tillsammans med sina advokater vid en av rättegångarna på Manhattan i maj. Bild: Justin Lane

Trump kopplade redan i vintras greppet om primärvalet och republikanska utmanare som Nikki Haley och Ron DeSantis var chanslösa mot den tidigare presidenten. Men mellan primärvalen i vintras och skjutningen i juli hann Trump bli historisk flera gånger om.

I mars inställde han sig i domstolen i New York, åtalad för bokföringsbrott i samband med så kallade hyschpengar till en porrstjärna. Den 30 maj dömdes han för brott, som första expresident någonsin. Han förklarades skyldig på 34 åtalspunkter.

Och det är bara ett av fyra rättsfall mot Trump, där året kantats av olika överklaganden och uppskjutande av rättegångsdatum.

I juli skottskadades Trump på kampanjmötet i Butler, Pennsylvania.

24 timmar senare stegade han in på republikanernas konvent, och blev inom kort officiellt framröstad som deras officiella presidentkandidat.

Amerikaner kollar på veckans debatt mellan Donald Trump och Kamala Harris.
Amerikaner kollar på veckans debatt mellan Donald Trump och Kamala Harris. Bild: Juliana Yamada

Sedan dess har kartan för valet 2024 ritats om rejält. Efter Joe Bidens avhopp står Donald Trump mot Kamala Harris i höstens presidentval.

I veckan debatterade kandidaterna mot varandra. Donald Trump påstådde då bland annat att Kamala Harris kandidat till vicepresident Tim Walz anser att foster får ”avrättas” efter födseln och att haitiska migranter i staden Springfield äter folks husdjur. Båda påståendena är falska.

ANNONS

Bara dagar efter debatten, på söndagen, skedde det som enligt FBI är det andra misstänkta mordförsöket på den tidigare presidenten.

LÄS MER:Skottlossning nära Trump – presidentkandidaten i säkerhet

LÄS MER:Rasism och splittring i Springfield: ”Varför skulle vi äta hundar?”

LÄS MER:Harris fick ner Trump i försvarsställning i debatten

LÄS MER:Trump: Jag hatar Taylor Swift

ANNONS