Skottlossning nära Trump – presidentkandidaten i säkerhet

Skott har avlossats i närheten av Donald Trump när han befann sig på Trump International Golf Course i West Palm Beach. En 58-årig man har gripits och FBI utreder händelsen som misstänkt mordförsök på Trump.
”Jag är säker”, skriver presidentkandidaten själv i ett uttalande.

ANNONS
|

Presidentkandidaten Donald Trump har förts i säkerhet efter att en skottlossning skett vid hans golfklubb i Florida, mindre än en mil från expresidentens hem. I ett uttalande meddelar hans stab att han klarat sig oskadd.

“President Trump är i säkerhet efter skottlossning som skett i hans närhet. Vi har i nuläget inga fler uppgifter", säger Trumps talesperson Steven Cheung i ett uttalande.

Skottlossningen inträffade i anslutning till att Donald Trump spelade golf i West Palm Beach vid klockan 14 lokal tid.

En talesperson för den lokala polisen bekräftar enligt New York Times att skott avlossats på golfbanans område när Trump befann sig där. En ”person av intresse” ska ha gripits.

ANNONS

Uppgifter: Trump var måltavlan

Källor uppger för nyhetsbyrån AP att Secret service-agenter sköt mot en person som de sett med ett vapen nära golfklubben. Den misstänkte ska ha flytt i en bil och senare gripits. Han ska då inte ha varit beväpnad.

Flera amerikanska medier uppger att Trump Secret Service-agenter ska upptäckt en gevärspipa som stack ut genom ett staket i närheten av golfbanan.

Enligt CNN uppger källor att Trump tros ha varit måltavlan. Samma tv-kanal uppger att Secret Service ska ha avlossat skott mot den misstänkte, som ska ha befunnit sig ett hål före Trump på golfbanan. På platsen ska polisen också ha hittat ett automatvapen och filmutrustning som misstänks varit tänkt att använda till att filma dådet.

Donald Trump på flygplatsen i Las Vegas under lördagen.
Donald Trump på flygplatsen i Las Vegas under lördagen. Bild: Alex Brandon

Kommunikationschefen för Secret service, Anthony Guglielmi, skriver på X att man samverkar med polis i en utredning av händelsen. Han skriver också att Trump är i säkerhet.

New York Times rapporterar att Donald Trump skickat ett mejl till bidragsgivare efter skjutningen med orden ”I AM SAFE AND WELL!”.

I ett uttalande uppger FBI att de utreder händelsen som ett misstänkt mordförsök på Trump.

Vittne hörde av sig till polisen

Under söndagskvällen höll Secret service en presskonferens där de uppgav att agenter hade öppnat eld mot den misstänkte. Mannen ska ha befunnit sig utanför golfbanan och agenterna, som befann sig ett hål före Trump, ska ha sett vapnet sticka in genom ett stängsel och då skjutit.

ANNONS

Enligt den lokala polisen flydde mannen och ett vittne ska ha då ha hört av sig till polisen med information om vilken typ av bil han använt vid flykten. Vittnet ska sedan ha identifierat den misstänkte när han greps.

I samband med presskonferensen visades också bilder från platsen vid stängslet där mannen misstänks ha förberett att skjuta Donald Trump.

Bilder på fynden vid staketet utanför golfbanan.
Bilder på fynden vid staketet utanför golfbanan. Bild: Stephany Matat

Harris: ”Glad att han är säker”

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris skriver i ett uttalande på X att hon är glad att Donald Trump är i säkerhet och att våld inte har en plats i Amerika.

Även Joe Biden har uttryckt sitt stöd till presidentkandidaten efter attacken.

”Jag är lättad över att den tidigare presidenten är oskadd”, skriver han i ett uttalande.

Donald Trump skadades i en skottlossning i Pennsylvania den 13 juli 2024. Två personer, en i publiken och den misstänka skytten, dog.

LÄS MER:Donald Trumps 2024 – dubbla mordförsök och rättsprocesser

LÄS MER:New York-bor om misstänkta mordförsöket på Trump

LÄS MER:Trump: Jag hatar Taylor Swift

ANNONS