Dykare hittade tiotusentals mynt från romarriket

Uppemot 50 000 bronsmynt från romarriket har hittat på havsbottnen utanför Sardiniens kust. Mynten beskrivs vara i ”exceptionellt skick”.
– Skatten som hittats representerar en av de viktigaste upptäckterna av numismatiska fynd, skriver Luigi La Rocca, generaldirektör på Sardiniens arkeologidepartement i ett uttalande.

ANNONS

Det var när en amatördykare dök utanför Sardiniens nordöstra kust, på Arzachenas territorium, som den såg någonting metalliskt på botten. Dykaren meddelade myndigheterna om fyndet och nästa dag utförde bland andra kulturarvsskyddsenheten och undervattensenheten på Sardinien en undersökning i området, som var på grunt vatten nära kusten.

Fynden dykarna gjorde var ovanliga: Nämligen bronsmynt från romarriket. Enligt det italienska kulturdepartementet rör det sig om 30 000-50 000 mynt.

Teorin: Ett vrak finns i närheten

Mynten uppges vara i mycket bra skick, vilket är ovanligt.

– Fyndet belyser rikedomen och betydelsen av det arkeologiska arvet som djupet av vårt hav fortfarande vaktar och konserverar, skriver Luigi La Rocca, generaldirektör för departementet för arkeologi, konst och landskap i ett uttalande tillsammans med det italienska kulturdepartementet.

ANNONS

Mynten kommer att återställas och konserveras. Förhoppningen är att fyndet ska hjälpa forskarna att lära sig mer om tiden de är ifrån. Den aktuella teorin är att mynten kommer ifrån ett skepp, vilket innebär att det kan finnas ett vrak i närheten av fyndplatsen.

LÄS MER:Fotspår från dinosaurier hittade på strand i England

LÄS MER:”Österödskvinnan” blev extremt gammal – det åt hon

LÄS MER:Hundratals skelett hittade på Erics tomt

ANNONS