En rysk rymdfarkost har kraschat på månen

Den ryska månlandaren Luna-25 kom utom kontroll och kraschade på månen skriver, Reuters.

ANNONS
|

Redan tidigt på söndagsmorgonen kom det signaler om att farkosten har råkat ut för något slags problem, vid 11-tiden rapporterade Reuters att Luna-25 kraschat.

Det är under Rysslands första månfärd på 47 år, som farkosten ska ha kommit utom kontroll, och kraschat på månen.

Rysslands statliga rymdbolag Roskosmos, meddelar att det förlorade kontakten med farkosten strax efter att ett problem hade uppstått efter att man förberett inför omloppsbanan för landning.

”Farkosten rörde sig mot en oförutsägbar omloppsbana och dog efter en kollision med månens yta”, skriver Roskosmos i ett uttalande.

Rymdfarkosten, som sköts upp förra veckan, skulle, om allt hade gått enligt plan, landat på månens sydpol på måndag.

ANNONS

Rymdfarkosten hade i uppdrag att under ett år vara kvar på månen och ta prover, analysera jord, samt driva "långsiktig vetenskaplig forskning". Den sköts upp från rymdbasen Kosmodrom Vostotjnyj i ryska Fjärran östern natten till fredagen.

Misslyckat prestigeprojekt för Ryssland

Misslyckandet för det ryska prestigeprojektet, pekar på nedgången i den ryska rymdverksamheten sedan glansdagarna under kalla kriget då Moskva 1957 skickade upp satelliten Sputnik 1 på en omloppsbana kring Jorden, och den sovjetiska kosmonauten Yuri Gagarin blev den första människan i rymden 1961, skriver Reuters.

Ryssland har inte gett sig in på några nya månprojekt sedan Luna-24 1976, när kommunistledaren Leoind Brezjnev ledde landet.

Expeditionen var tänkt att bli Rysslands första till månen på nära 50 år och man är angelägen om att bygga vidare på det banbrytande månprogrammet från Sovjettiden.

Efter att Rysslands president Vladimir Putin inledde sitt storskaliga invasionskrig mot Ukraina i fjol meddelade Europeiska rymdorganisationen (ESA) att de avslutar samarbetet med Ryssland kring uppskjutningen av Luna-25 och framtida uppdrag.

LÄS MER:Nasas raketuppskjutning flyttas fram – igen

LÄS MER:Mot månen igen – 50 år efter senaste steget

ANNONS