Förödelsen efter en attack mot flyktinglägret Maghazi i december 2023.
Förödelsen efter en attack mot flyktinglägret Maghazi i december 2023. Bild: Adel Hana

Enormt arbete väntar med att rensa bort husmassor i Gaza

14 års arbete och 1,2 miljarder dollar – arbetet med att hantera de 42 miljoner ton rasmassor som skapats av bombningar i Gaza väntas bli omfattande.
Dessutom varnar nu läkare för cancer och fosterskador då delar av massorna läcker asbest, det rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Efter ett år av flygattacker är två tredjedelar av alla Gazas byggnader skadade eller totalförstörda, det rapporterar Reuters.

Det rör sig om runt 163 000 byggnader, varav en tredjedel var höghus, som nu förvandlats till rasmassor eller blivit för skadade för att använda.

Palestinska män står framför ett förstört hus efter ett israeliskt flyganfall i augusti i år.
Palestinska män står framför ett förstört hus efter ett israeliskt flyganfall i augusti i år. Bild: Abdel Kareem Hana

Under den tiden har ytterst lite av massorna kunnat hanteras. När kriget är över väntar ett enormt arbete med att återställa området.

Enligt uträkningar från FN rör det sig om 42 000 000 ton avfall så kommer behöva forslas bort innan man kan återuppbygga Gaza.

Alessandro Mrakic, chef för FN:s utvecklingsprograms (UNDP) kontor i Gaza, säger till Reuters att enligt preliminära och opublicerade siffror skulle det kosta 28 dollar per ton. Det skulle innebära en kostnad på runt 1,2 miljarder dollar för att hantera byggnadsavfallet – om kriget slutade idag.

ANNONS

Sett bortom den ekonomiska kostnaden så uppskattade FN i våras att arbetet då skulle ta 14 år.

En palestinsk kvinna sitter i resterna av hennes hem efter en attack i maj 2024.
En palestinsk kvinna sitter i resterna av hennes hem efter en attack i maj 2024. Bild: Enas Rami

Dolda bomber och ökad risk för cancer

Allt arbete med att rensa upp försvåras av att det finns både döda kroppar och bomber som inte exploderat i rasmassorna.

Avfallet för med sig hälsorisker om det får ligga kvar. Miljontals ton av rasmassorna uppskattas vara kontaminerade med bland annat asbest och läkare har sagt att de nu oroas över att man kommer se fler fosterskador och cancerfall i Gaza i framtiden.

Vissa av de boende i Gaza har själva rensat bort husrester och vissa återanvänder delar av avfallet.

– Vi använder stenskärvorna inte för att bygga hus, nej, det används till gravstenar och gravar. Från ett lidande till ett annat, säger Gazabon Jihad Shamali till Reuters.

Inga planer för hur det ska hanteras

COGAT, den del av Israels militär som bland annat arbetar med logistisk samordning mellan Israel och Gaza, säger till Reuters att de siktar på att förbättra avfallshanteringen i Gaza. De säger även att de är villiga att samarbeta med FN i frågan.

Enligt Alessandro Mrakic på UNDP fungerar samarbetet med Israel väl, men man har i nuläget inga planer för hur man ska hantera husmassorna.

– Alla är bekymrade över huruvida man ska investera i att återuppbygga Gaza om det inte finns en politisk lösning på plats, säger en tjänsteman på FN, som vill vara anonym, till Reuters.

ANNONS

LÄS MER:Senaste om konflikten i Mellanöstern

LÄS MER:Stor demonstration för Palestina i Stockholm

LÄS MER:”Mest våldsamma natten” i Libanon hittills

ANNONS