EU:s utrikeschef Josep Borrell.
EU:s utrikeschef Josep Borrell. Bild: Altaf Qadri

EU:s utrikeschef om situationen i Mellanöstern: Ser ut som ett krig

Inför ett stundande möte i FN:s generalförsamling kommenterar EU:s utrikeschef Josep Borrell situationen i Libanon och Israel.
– Om det här inte är en krigssituation så vet jag inte vad jag ska kalla det, säger Borrell.

ANNONS
|

På tisdagen rapporterar libanesiska hälsomyndigheter att omkring 500 människor dödades och över 1 600 skadades i de israeliska attackerna mot Libanon i måndags.

Det är inte känt hur många av offren som var civila, men minst 35 av de dödade ska ha varit barn.

Natten till tisdag genomförde Israel nya attacker mot dussintals Hizbollah-mål i södra Libanon, enligt den israeliska försvarsstyrkan (IDF).

Samtidigt rapporteras USA avråda Israel från att inleda en markoffensiv i Libanon.

EU:s utrikeschef Josep Borrell beskriver situationen som extremt oroväckande.

– Jag kan säga att vi nästan befinner oss i ett fullskaligt krig, sa spanjoren vid en pressträff inför FN-mötet, rapporterar AFP.

ANNONS

Tusentals familjer flyr

Kinas utrikesminister Wang Yi har träffat Libanons dito i New York. Wang fördömer förra veckans attacker mot personsökare i Libanon samt det han beskriver som ”urskillningslösa attacker mot civila”.

Frankrike har begärt ett krismöte i FN:s säkerhetsråd. Landets nytillträdde utrikesminister Jean-Noël Barrot uppmanar alla parter att avstå en upptrappning mot en "katastrof som skulle vara förödande för alla, särskilt civila".

På måndagen bad IDF civila i Libanon att evakuera. Tusentals familjer har flytt sina hem. På vägarna har närmast oändliga köer av bilar uppstått.

De styrande myndigheterna har meddelat att de kommer att stänga flera skolor i Beirut och södra Libanon för att använda dem som skyddsrum.

LÄS MER:Stormakterna varnar: Risk för krig i hela Mellanöstern

LÄS MER:Nära 500 dödade i attackerna i Libanon

LÄS MER:Kristersson: Kommer inte evakuera svenskar

ANNONS