Stormakterna varnar: Risk för krig i hela Mellanöstern

Under natten fördömde Qatar och Egypten Israels attacker mot Libanon och varnar för storskaligt krig i Mellanöstern.
Samtidigt går USA:s utrikesdepartement ut och kritiserar Israels strategi ”upptrappning för att nedtrappa.”
På tisdagsmorgonen kom motattacken från Hizbollah.

ANNONS
|

Under det senaste dygnet dog nära 500 personer efter israeliska attacker mot Libanon i sitt krig mot Hizbollah. Daniel Hagari, talesperson för IDF, uttalade sig om attackerna.

– Hizbollah bär ansvaret för det uppkomna läget. Hizbollahs plan är att göra södra Libanon till en arena för sina attacker mot Israel, säger han i ett videoklipp.

Under natten kom svaret från Hizbollah som avfyrade ett 20-tal missiler. Israels sjukvårdsmyndighet uppger att det inte finns några rapporter om att någon kommit till skada.

Utrikesdepartementet i USA gick under natten ut och kritiserade Israels strategi. Den rapporteras innebära att man ska trappa upp attackerna för att det sedan ska trappas ner.

ANNONS

– Jag kan inte minnas, åtminstone i färskt minne, en period då en eskalering eller intensifiering ledde till en grundläggande nedtrappning och ledde till en djupgående stabilisering av situationen, säger en talesperson för Utrikesdepartementet under presskonferens.

Frankrike vill ha krismöte

USA och allierade kommer att samlas i New York för att hantera de ökade utmaningarna och risken för upptrappning av kriget, rapporterar CNN.

Utrikesminister Antony Blinken har tidigare sagt att de har konkreta idéer på hur situationen ska trappas ner. Några detaljer kring dessa idéer har inte återgivits.

Samtidigt flyr tiotusentals libaneser från de Israeliska attackerna. Israel har skickat varningar till libanesiska telefoner om att situationen är farlig och att de ska söka skydd omedelbart.

Frankrike har väckt frågan om ett krismöte med FN:s säkerhetsråd för att diskutera attackerna i Libanon. Landets utrikesminister, Jean-Noel Barrot, vill undvika ett fullskaligt krig i regionen.

– Frankrike uppmanar alla parter och de som står bakom en nedtrappning och vill undvika brinnande regionalt krig som skulle vara förödande för alla och främst för civila, säger han.

Risk för krig i hela Mellanöstern

I ett uttalande från Qatars regering fördömer landet det senaste dygnets attacker mot Libanon.

”Detta har satt regionen på randen till avgrunden och utsätter den för fler spänningar som kommer ha en djupgående inverkan regionalt och internationellt”, skrivet utrikesdepartementet i ett uttalande.

ANNONS

Även Egypten har uttryckt solidaritet med Libanon och underströk sitt ”kategoriska förkastande” av alla kränkningar av Libanons suveränitet och dess territorier.

”Egypten har tidigare varnat för tyngden av fortsatt israelisk aggression mot Gazaremsan och faran för dess expansion som sätter regionen i föra för ett fullskaligt regionalt krig”, skriver landets regering i ett uttalande.

”Egypten uppmanar till en fredlig uppgörelse och en omedelbar nedtrappning”, lyder pressmeddelandet avslutningsvis.

LÄS MER:Ny israelisk attack mot Libanon – många dödsfall

LÄS MER:Israel: Ansvaret är Hizbollahs

LÄS MER:Tiotusentals i panikartad flykt i Libanon

ANNONS