Explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn

Två explosioner inträffade i Köpenhamn sent på natten mot onsdagen. Polisen utreder nu en eventuell koppling till Israels ambassad, som ligger i området.
Tre unga svenska män har gripits uppger Köpenhamnspolisen.
Larmen från Köpenhamn kom timmar efter att den israeliska ambassaden i Stockholm blev beskjuten.

ANNONS
|

Två explosioner inträffade sent under natten mot onsdag i huvudstaden Köpenhamn, uppger dansk polis. Explosionerna ska ha skett i närheten av Israels ambassad, och ett område kring gatorna Strandagervej och Lundevangsvej har spärrats av.

– Ingen har kommit till skada, säger poliskommissarie Jacob Hansen på en pressträff enligt danska TV2.

Utreder koppling till Israels ambassad

I det aktuella området ligger flera olika länders ambassadbyggnader. Polisen har gått ut med att man specifikt undersöker eventuell koppling till den israeliska ambassaden.

– Naturligtvis tittar vi i riktning mot den israeliska ambassaden, som ligger nära. Men det är ännu för tidigt att säga om det finns ett samband mellan det ena eller det andra.

ANNONS

Tre personer har gripits med anledning av explosionerna, uppger Köpenhamnspolisen på X vid lunchtid på onsdagen. Det handlar om två män som greps på ett tåg vid Köpenhamns centralstation och en man som kort efter händelsen greps nära brottsplatsen.

På en pressträff klockan 14 berättar polisen att de gripna är unga svenska män, mellan 15 och 20 år gamla. Man uppger också att det tros ha varit två handgranater som exploderade i närheten av den israeliska ambassaden.

Skottlossning mot ambassad i Sverige

Även svensk polis utreder för närvarande brott vid en israelisk ambassadbyggnad. Under tisdagskvällen inträffade nämligen en skottlossning mot Israels ambassad i Stockholm. Ingen person kom till skada.

”Fynd har gjorts som tyder på att Israels ambassad har träffats av skott”, skriver svenska polisen på sin hemsida.

Med anledning av händelserna har den svenska regeringen etablerat kontakt med polisen samt den danska regeringen.

"Jag ser allvarligt på skottlossningen mot Israels ambassad i Stockholm i går kväll, och på händelserna som rapporterats från Köpenhamn nu på morgonen", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en skriftlig kommentar till TT.

Polisen i Sverige uppger i en skriftlig kommentar att händelsen i Köpenhamn hanteras ”inom ramen för det redan etablerade samarbete som svensk polis har med dansk polis och Säkerhetspolisen”.

ANNONS

Caroline Wiklund, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter, förklarar att svensk polis kommer att hänvisa frågor om ärendet till sina kolleger i Danmark.

– Frågor om utredningsåtgärder kopplat till händelserna i Danmark hänvisar vi till Köpenhamnspolisen, likaså frågor om eventuella utredningsåtgärder som kan komma att genomföras i Sverige på begäran av dansk polis, skriver Wiklund i en kommentar till GP.

LÄS MER:Polisen misstänker: Skott avlossades mot Israels ambassad

LÄS MER:Elliot Turvall tog familjen till skyddsrum i Israel

LÄS MER:IDF: Iran har skjutit missiler mot Israel

ANNONS