Irans regering har utlyst en landssorg efter att över hundra personer dött i två explosioner på onsdagen.
Irans regering har utlyst en landssorg efter att över hundra personer dött i två explosioner på onsdagen. Bild: Mahdi Karbakhsh Ravari

Explosioner vid iransk toppgenerals grav – över 100 döda

Över 100 personer har dödats under två explosioner i närheten av den iranske toppgeneralen Qassem Soleimanis grav i Kerman i södra Iran, uppger statlig iransk tv. Ytterligare minst 200 personer uppges vara skadade.
Provinsens guvernör kallar händelsen för en "terroristattack" och regeringen har utlyst landssorg.

ANNONS
|

Explosionerna skedde på årsdagen av Solemainis dödsdag i ett amerikanskt drönaranfall i Irak 2020. Hundratals personer ska ha varit på väg till hans gravplats som en del av en ceremoni till hans minne, rapporterar BBC.

Irans inrikesminister Ahmad Vahidi säger till iranska statstelevisionen att den första bomben utlöstes vid 15-tiden, lokal tid, nära Saheb al-Zaman-moskén.

Den andra bomben detonerade omkring 20 minuter senare och Vahidi uppger att den dödade och skadade fler än den första.

Myndigheterna i Iran uppger att 103 människor dödats och över 200 skadats, enligt Reuters. Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom attacken, som kan vara den dödligaste i Iran sedan 1978.

ANNONS

Irans regering har utlyst landssorg på torsdagen för att hedra minnet av de döda.

Hundratals skadade: ”En terroristattack”

Flera människor skadades efter att de trampats ned i samband med att kalabalik uppstått vid platsen, rapporterar statliga medier.

– Händelsen är en terroristattack, säger Rahman Jalali, vice guvernör i Kerman-provinsen där Soleimani ligger begravd, till statlig tv.

General Qassem Soleimani, som ledde det militära revolutionsgardets elitstyrka Quds, sågs som den mäktigaste figuren i Iran efter den högsta ledaren ayatolla Ali Khamenei och som en arkitekt bakom den iranska politiken som fördes.

Han dödades i en amerikansk drönarattack vid Bagdads flygplats den 3 januari 2020. USA:s dåvarande president Donald Trump, som beordrade mordet 2020, beskrev Soleimani som "den främsta terroristen var som helst i världen".

Iran har tidigare anklagat Israel för inblandning i attacken.

LÄS MER:Iran: Mäktig religiös ledare dödad i attack

LÄS MER:Officer i revolutionsgardet mördad i Teheran

LÄS MER:Attacker på årsdag av mord på iransk general

ANNONS