Reform UK:s partiledare Nigel Farage röker utanför Westminster Arms pub in Westminster, London. Utspelet kommer efter att landets premiärminister Keir Starmer avslöjat att regeringen överväger att förbjuda rökning på bland annat uteserveringar.
Reform UK:s partiledare Nigel Farage röker utanför Westminster Arms pub in Westminster, London. Utspelet kommer efter att landets premiärminister Keir Starmer avslöjat att regeringen överväger att förbjuda rökning på bland annat uteserveringar. Bild: Stefan Rousseau

Farages hyllning: Rökare är nationens hjältar

Storbritannien kan vara på väg att följa Sveriges väg – och förbjuda rökning på uteserveringar.
Planerna har väckt avsky bland oppositionen, bland annat säger högerpopulisten Nigel Farage nu att rökare är ”nationens hjältar”.
– För egen del skulle jag helt enkelt aldrig gå på krogen igen om dessa restriktioner införs, säger han.

ANNONS
|

Det började med att planerna på ett rökförbud läckte ut till kvällstidningen the Sun, vilket därefter bekräftades av Storbritannien premiärminister, Keir Starmer.

Den brittiska regeringen planerar att skärpa reglerna för rökning utomhus. Det handlar främst om uteserveringar, klubbar, lekplatser, parker, sjukhusbyggnader samt idrottsplatser.

Regeringen avser att följa Sverige, som så sent som 2019 förbjöd rökning på bland annat uteserveringar, hållplatser och idrottsevenemang.

– Min utgångspunkt i detta är att påminna alla om att över 80 000 människor mister livet varje år på grund av rökning, säger Keir Starmer enligt the Guardian.

Den brittiska premiärministern tillägger:

ANNONS

– Det är dödsfall som kan förebyggas, är en enorm börda för NHS (allmänna hälso- och sjukvården, reds. anm.) och naturligtvis är det en börda för skattebetalarna. Så, ja, vi kommer att fatta beslut på det här området. Mer detaljer kommer att avslöjas, men det här är en serie dödsfall som kan förebyggas och vi måste vidta åtgärder för att minska bördan på NHS och skattebetalarna.

Storbritannien premiärminister, Keir Starmer.
Storbritannien premiärminister, Keir Starmer. Bild: Justin Tallis

Farage: Rökare är hjältar

Planerna på att införa ett rökförbud vid utvalda publika platser har väckt ramaskri bland oppositionen, bland andra.

Nigel Farage, ledare för högerpopulistiska Reform UK, lät sig fotograferas utanför en pub i Westminster med en ölsejdel i ena handen och en tänd cigarett i den andra.

I samband med jippot sade Farage till den samlade pressen att rökare är ”nationens hjältar” sett till hur mycket skatt de betalar. Samtidigt höjde han ett varningens finger och ett ”hot” om regeringen går vidare med sina planer.

– För egen del skulle jag helt enkelt aldrig gå på krogen igen om dessa restriktioner införs, säger han enligt the London Evening Standard.

LÄS MER:Var kom våldet ifrån?

LÄS MER:Rasismen är invävd i det engelska samhället

LÄS MER:Labour tar jätteseger – Starmer nu premiärminister

ANNONS