Fem av världens värsta ubåtsolyckor

Just nu följer hela världen nyheten om den försvunna turistubåten som var på väg ner för att besöka Titanic. Här är fem av världens värsta ubåtsolyckor.

ANNONS
|

Tanken på en olycka djupt under vattenytan väcker för många en känsla av panik. Som tur är, inträffar sådana olyckor ganska sällan. Men om något går fel, så kan det gå riktigt illa.

Från Ulvenkatastrofen utanför Göteborgs skärgård under andra världskriget till explosionen ombord den ryska atomubåten Kursk – här listar GP fem av världens värsta ubåtsolyckor.

HMS Ulven, 1943

Den 15 april 1943 var den svenska ubåten HMS Ulven på en övning utanför Göteborg. Plötsligt bröts radiokontakten. Det dröjde tre veckor innan ubåten slutligen hittades den 5 maj. Ubåten visade sig ha träffats av en mina, varpå den hastigt tog in vatten. Hela besättningen på 33 man dog i olyckan.
Bild: AP

K-141 Kursk, 2000

Den 12 augusti inträffade en explosion ombord på den ryska atomubåten under en övning i Norra ishavet. Några ur besättningen överlevde explosionen, och man har hittat brev som de skrivit i mörkret till sina anhöriga. Men ingen av de 118 personerna ombord skulle komma upp levande. Rysslands president Vladimir Putin fick stark kritik för att ha varit på semester under händelsen och för att ha vägrat söka hjälp från Nato för att rädda besättningen.
Bild: AP

Ming 361, 2003

Under en militärövning inträffade ett mekaniskt fel ombord på den kinesiska Ming-ubåten nummer 361. Felet gjorde att ubåtens dieselmotor snabbt förbrukade allt syre i ubåten, vilket ledde till att alla 70 personer ombord dog. I tio dagar drev ubåten omkring, innan den upptäcktes av kinesiska fiskare.

ARA San Juan, 2017

Den 15 november 2017 försvann ubåten ARA San Juan och dess besättning på 44 personer. En omfattande sökinsats inleddes och världen hoppades att besättningen skulle hittas vid liv. Men efter en vecka konstaterades det att syret tagit slut. Det dröjde ett år innan ubåtens vrakdelar upptäcktes, som då spridit sig över en yta på 8 000 kvadratmeter. Man tror att det som orsakat olyckan är att ubåten drabbats av ett elfel och sedan imploderat.
Bild: AP

KRI Nanggala, 2021

Under en övning i det balinesiska havet i april 2021 försvann den indonesiska ubåten KRI Nanggala. Den indonesiska flottan och flera andra länder genomförde en omfattande sökinsats. Tre dagar senare hittades vrakdelar från ubåten, som brustit i tre delar. Man konstaterade att ingen av de 53 personerna ombord överlevt. Det är inte helt fastställt vad som orsakat olyckan, men man tror att det rör sig om ett elfel och att ubåten sedan gått sönder.

LÄS MER:Arthur reste i ubåten till Titanic

LÄS MER:Varningarna om ubåten ignorerades – nu sitter han själv fast i djupet

LÄS MER:Den försvunna turistubåten: Detta vet vi

ANNONS