Fem punkter: Världsledare inför historiskt vägval

Stats- och regeringschefer har samlats hos FN i New York för en ny början. Biden och Zelenskyj talade på tisdagen. Deras och världens öde står bokstavligen på spel, skriver GP:s Jan Höglund.

ANNONS
|

Vad händer?

Ledare för FN:s nästan 200 medlemsländer möts när FN:s generalförsamling inleder sin 78:e session. Kriget i Ukraina och klimatkrisen är två existentiella frågor på agendan. De måste hanteras gemensamt trots konflikter och motsättningar, och med aldrig så många vuxna och barn på flykt i världen undan strider och svält. Vid högnivåmötet på tisdagen talade bland andra USA:s president Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Biden uppmanade till enighet mot Ryssland. "Vi måste stå upp mot denna nakna aggression i dag och avskräcka andra potentiella angripare i morgon", sade han till delegaterna. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade senare kvällen, svensk tid.

ANNONS

Vad kan vi vänta oss?

Frågorna är många, men Ukrainakriget kastar givetvis en lång skugga. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är närvarande. Han lägger hela skulden på väst, läs USA och Nato. Men han har ytterst begränsat stöd i utlandet för ett fortsatt krig och får räkna med skarpa fördömanden inte bara från Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj. Dessa träffas även efter FN-mötet i Vita huset för att befästa det amerikanska stödet till Ukraina, där dödandet och förstörelsen fortsätter på 574:e dagen efter den fullskaliga invasionen förra året.

Vad hoppas Zelenskyj på?

Han säger: "För oss är det mycket viktigt att alla våra ord, alla våra budskap kommer att höras." För honom är det fortsatta internationella politiska, ekonomiska och militära stödet avgörande, samtidigt som det finns en ökande krigströtthet hos många givare, särskilt bland republikaner inför nästa års amerikanska presidentval. På onsdagen är Zelenskyj med vid ett möte i FN:s säkerhetsråd om Ukraina. Frågetecknet är om utrikesminister Lavrov finns kvar i rummet då. På onsdagen träffat ukrainaren också Brasiliens president Lula da Silva.

Kinas president är inte i New York?

Nej, men relationerna mellan USA och Kina kommer ändå att vara centrala. Kina påverkar i hög grad global ekonomi och säkerhet och konfliktytorna är flera: kapprustning, militarisering av Sydkinesiska havet, hot mot Taiwan, mänskliga rättigheter och en världsordning utan amerikansk dominans, med mera. Men Kina har också inflytande över Ryssland och kan påverka utvecklingen i Ukraina. Ett positivt tecken är att Kinas vicepresident har träffat USA:s utrikesminister Antony Blinken vid sidan av FN:s generalförsamling i New York. Högnivåsamtal har även förts mellan länderna på Malta. Det kan leda till ett toppmöte mellan presidenterna Biden och Xi Jinping i november vid en ekonomisk konferens i Asien och Stillahavsområdet i San Francisco.

ANNONS

Vad gör de svenska ministrarna?

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström finns på plats för tal och bilaterala kontakter. Mycket kommer att handla om Nato. Kristersson hoppas på ett klargörande samtal med Turkiets president Erdogan. Han känner sig ”väldigt trygg” med processen, säger han. Men på måndagsmorgonen signalerade det ungerska parlamentets talman att ytterligare förseningar av ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap kan komma. Och i söndags kom Erdogan med ännu ett uttalande som skapar förvirring om när det turkiska parlamentet kan fatta sitt beslut. Natos generalsekreterare har satt press på Erdogan i New York, och det kommer flera ledare göra. Men om osäkerheterna är stora i världen gäller det också turerna kring en svensk Nato-anslutning.

LÄS MER:Stoltenberg tog upp Sverige med Erdogan

LÄS MER:FN: Övergrepp och våldtäkter fortsätter i Tigray

LÄS MER:Desperationen stiger i Nagorno-Karabach när omvärlden blundar

ANNONS