Fentanyl förvarades på daghem i USA – ett barn dog och flera skadades

Polisen i New York utreder stämpling till narkotikabrott efter att ett barn dött och flera överdoserat på fentanyl på ett daghem i stadsdelen Bronx. Två personer har gripits och polisen söker fortfarande efter ytterligare en person.

ANNONS
|

I fredags kom fyra barn i kontakt med den syntetiska opioiden fentanyl när de var på sitt daghem i Bronx. När polisen kom till platsen var alla fyra barnen medvetslösa, rapporterar ABC News.

Ett av barnen, en ettårig pojke, dog och de tre andra fick föras till sjukhus där de behandlades med ett läkemedel som häver opioidöverdoser. Tillståndet för ett av de andra barnen, en tvåårig pojke, var i helgen kritiskt.

Senare hittade polisen ett kilo fentanyl som förvarats ovanpå lekmattor, som barnen använde bland annat under sina vilostunder.

Två gripna – man som flydde söks av polisen

Nu har kvinnan som drivit daghemmet gripits misstänkt för innehav och stämpling till narkotikabrott som lett till dödsfall. Hennes man är också misstänkt för brott, men flydde från platsen i samband med händelsen och söks fortfarande av polisen. En kusin till mannen, som ska ha varit en inneboende på adressen, har också gripits misstänkt för samma brott.

ANNONS

”Trots den dagliga närvaron av barn, inklusive spädbarn, har de åtalade innehaft stora mängder fentanyl, inklusive ett kilo fentanyl som de förvarat ovanpå barnens lekmattor," står det i åtalsansökan som offentliggjorts.

Dessutom hittades tre kilopressar, maskiner som används för att paketera droger, i lägenheten.

Raderade meddelanden innan polisen kom

Kvinnan som drev daghemmet påstår enligt sin advokat att hon inte visste om att det fanns droger i hemmet, rapporterar NBC News.

Hon ska ha ringt flera samtal till sin man både innan och efter att hon larmat räddningstjänsten. Övervakningsfilmer visar hur hennes man sedan gått in i daghemmet och ett par minuter senare lämnat med ”vad som verkar vara två shoppingkassar med tungt innehåll”, står det i åtalsansökan enligt NBC News.

En brottsbekämpande tjänsteman anklagar mannen för att ha försökt föra bort material från daghemmet för att undvika att det skulle upptäckas av polisen.

De fann även att kvinnan raderat uppemot 21 000 meddelanden från en krypterad meddelandetjänst, men polisen ska ha lyckats återställa dem. De visade att hon ska ha informerat sin man om att myndigheterna ställt frågor om honom.

På onsdagen rapporterar amerikanska medier att polisen fortfarande söker efter den misstänkta mannen.

USA:s opioidkris

Grunden för fentanylepidemin i USA lades för över 20 år sedan, då den syntetiska opioiden oxikodon började skrivas ut frikostigt av läkare. När amerikanska myndigheter sedan stramade åt utskrivningarna vände sig många till heroin, som den mexikanska Sinaloakartellen kunde tillhandahålla.

Mellan augusti 2021 och augusti i fjol dog fler än 107 000 amerikaner av överdoser av droger, de flesta av syntetiska opioider.

Fentanyl är billigt att tillverka och kartellen gör enligt åklagarna enorma vinster. USA:s federala narkotikapolismyndighet (DEA) beslagtog i fjol över 57 miljoner piller med fentanyl.

Källa: TT

LÄS MER:Dödliga fentanyl-överdoser har ökat med 279 procent på sju år i USA

LÄS MER:Beslagtagna droger kunde ha dödat alla i USA

LÄS MER:Köttätande drog plågar USA – står bakom ökning av dödsfall

ANNONS