Arkivbild. En bild från en iransk nyhetsbyrå visar flera aktivister som ställts inför rätta i huvudstaden Teheran år 2009.
Arkivbild. En bild från en iransk nyhetsbyrå visar flera aktivister som ställts inför rätta i huvudstaden Teheran år 2009. Bild: Ali Rafiee

Fick 15 minuter att försvara sig mot dödsstraff

Fyra unga män har avrättats i Iran efter landets protester. Minst en av dem uppges bara ha fått 15 minuter på sig att försvara sig mot straffutdelandet.
Människorättsgrupper fördömer nu rättegångarna som de menar är ”grovt orättvisa”.

ANNONS
|

En 22-årig man ska bara ha fått en kvart på sig att försvara sig själv mot en dödsstraffsdom i en iransk rättegång, uppger källor till BBC Persian.

Människorättsgrupper, däribland Amnesty, har fördömt rättegångarna som de kallar för ”grovt orättvisa skenrättegångar” där

Oppositionsaktivistgruppen 1500 Tasvir har publicerat ett inlägg på sociala medier där de påstår att 22-åringen torterades under tiden han befann sig i fängelset, rapporterar BBC.

Enligt kontot ska han ha sagt till sin familj att han hade blivit slagen medvetslös av vakter och att säkerhetsagenter hade "rört hans könsorgan varje dag och hotat att våldta honom" under förhören.

ANNONS

Åtalades för ”korruption på jorden” efter mordanklagelser

Det var i början på november 2022 som den 22-årig mannen greps i samband med att en medlem av den paramilitära Basij-milisen mördades under protester i den iranska staden Karaj.

22-åringen åtalades för ”korruption på jorden” och ställdes inför en iransk domstol. Ytterligare 16 personer, varav tre av dem minderåriga, anklagades för att vara inblandade i mordet.

Den femte december dömdes 22-åringen och fyra av hans medåtalade till döden, medan de minderåriga och övriga åtta personerna dömdes till långa fängelsestraff.

22-åringen hängdes av den iranska regimen den 7 januari.

Hårt reglerade rättegångar

De som åtalas i Iran har rätt till att ha ett juridiskt ombud, men i vissa fall får de inte lov att välja sina egna advokater utan får en tilldelad till sig från en ”godkänd lista”.

En källa till BBC Persian säger att de statligt utsedda advokaterna mest fungerar som "förhörsledare" under rättegångar, som snarare lägger mer press på de anklagade än försvarar dem.

Varken journalister eller familjemedlemmar tillåts delta i rättegångarna, vilket gör det svårt att veta hur de går till. Rättsväsendet släpper ofta egna bilder eller videor från rättegångarna, men som ofta är hårt redigerade.

Fler riskerar att dömas till döden

Iran Human Rights rapporterar att minst 109 demonstranter för närvarande riskerar att avrättas, efter att ha dömts till döden eller åtalats för dödsbrott. Genomsnittsåldern på de dömda är 27, varav tre av dem är under 18 år.

ANNONS

Efter att 22-åringen hängdes uppmanade flera västländer och människorättsgrupper att Iran omedelbart skulle stoppa avrättningarna.

Men bara en vecka senare meddelade den iranska rättsväsendet att det hade hängt den brittisk-iranska dubbla medborgaren Alireza Akbari, en före detta topptjänsteman i det iranska försvarsdepartementet, som dömts för att ha spionerat för Storbritannien.

LÄS MER:Iran: Kvinnor utan slöja ska straffas

LÄS MER:Irans tidigare presidents dotter döms till fem års fängelse

LÄS MER:Iran har avrättat brittisk medborgare

ANNONS