Faezeh Hashemi är en känd aktivist och dotter till Irans tidigare president Akbar Hashemi Rafsanjan.
Faezeh Hashemi är en känd aktivist och dotter till Irans tidigare president Akbar Hashemi Rafsanjan. Bild: Vahid Salemi

Irans tidigare presidents dotter döms till fem års fängelse

Faezeh Hashemi har dömts till fem års fängelse för ”propaganda mot systemet”, rapporterar CNN. Den tidigare presidentens dotter är en känd aktivist och har dömts till flera fängelsestraff under de senaste åren.

ANNONS
|

Sammanlagt 17 personer har dömts till döden i Iran sedan protesterna bröt ut i september förra året. Så sent som i måndags dömdes ytterligare tre personer till dödsstraff för "krig mot Gud", enligt den islamiska republikens rättsväsendes eget nyhetsorgan Mizan.

Flera aktivister har dessutom dömts till hårda fängelsestraff i samband med demonstrationerna mot regimen. Nu har även en dotter till Irans tidigare president, Akbar Hashemi Rafsanjan, dömts. Det rapporterar CNN.

Under tisdagen bekräftade Faezeh Hashemis advokat att aktivisten dömts till fem års fängelse för "propaganda" och handlingar som har stridit mot den nationella säkerheten.

Har överklagat domen

Enligt advokaten greps hon i Teheran 27 september i samband med att hon uppmanat invånare att demonstrera. Efter det har hon stått åtalad för ”propaganda mot systemet”.

ANNONS

Faezeh Hashemi har fängslats flera gånger under de senaste åren i samband med uttalanden mot landets regim. Den senaste domen har överklagats, enligt hennes advokat.

Enligt den officiella siffran från iranskt håll har hittills fyra personer avrättats i samband med de regimkritiska protesterna.

LÄS MER:Snaror och begravningsljus i protest mot avrättningar i Iran

LÄS MER:Hopp om revolution sjuder i Iran

LÄS MER:Demonstranter försökte stoppa avrättning vid iranskt fängelse

ANNONS