Finland ansöker om Natomedlemskap

Nu är det klart: Finland ansöker om Nato-medlemskap, meddelar landets statsminister Sanna Marin.
– Vi hoppas att riksdagen kommer att komma till samma beslut, säger Marin på pressträffen.
Samtidigt erfar Svenska Dagbladet att Sverige har planer på att lämna in en formell Nato-ansökan på tisdag.

ANNONS
|

Enligt Svenska Dagbladets uppgifter ska regeringen fatta det historiska beslutet om en ansökan till försvarsalliansen på måndag eftermiddag. Brevet med ansökan ska sedan skickas på tisdag till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Sverige och Finland har båda uttryckt att processen ska ske gemensamt och frågan ska debatteras i finska riksdagen under måndagen.

Enligt de finska experter som Svd talat med ska frågan vara given, med 180 förväntade ja-röster av 200 ledamöter, men debatten riskerar ändå att dra ut på tiden.

”Historiskt”

Under söndagen höll Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö en pressträff där de bekräftar att Finland tänker ansöka om Natomedlemskap.

ANNONS

– Det här är en historisk dag, säger Sauli Niinistö på pressträffen.

Om det även visar sig att Sverige ansöker om Natomedlemskap förväntas de båda länderna lägga fram sina ansökningar först på onsdag.

I slutet av veckan kommer länderna sedan kallas till samtal om medlemskapet och en svensk delegation reser ner till Bryssel.

Sedan ska Nato fram det ratifikationsdokument som ska gå ut till samtliga 30 medlemsländers parlament för att godkännas.

Innan beslut tas av den svenska regeringen ska dock Socialdemokraternas parti, som länge sagt nej i frågan, fatta beslut på söndagen.

Socialdemokraterna ska ta beslut under söndagen

På torsdagen meddelade Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att de båda vill se ett finländskt medlemskap i Nato. Samma dag gav utrikesminister Ann Linde (S) kommentarer till flera medier med anledning av Finlands besked. Hon meddelande bland annat att hon har bildat sig en uppfattning i Nato-frågan, men att hon inte kommer att meddela någon ståndpunkt förrän den nya säkerhetspolitiska analysen har presenterats och att Socialdemokraterna ska fatta sitt beslut på söndag.

– Att stå still när något sådant här händer är inte möjligt, säger Ann Linde till TT.

Hon underströk också för TT att anslutningsprocessens första skede kan gå fort.

– Vi har förberett allt för att ha full handlingsfrihet, vilket gör att själva processen, om vi uppfyller kriterierna, kan gå väldigt fort. En dag är kanske för snabbt, men någon vecka eller så

ANNONS

LÄS MER:Turkiet sätter press på Sverige inför möjlig Natoansökan

LÄS MER:Utrikesministern: Finland ansöker till Nato på onsdag

ANNONS