Arkivbild på ryska lastbilar som köar. Ett finskt företag har visat sig sälja lastbilsdelar värt miljoner av euro till Ryssland, trots att det är förbjudet att exportera dem enligt sanktionerna.
Arkivbild på ryska lastbilar som köar. Ett finskt företag har visat sig sälja lastbilsdelar värt miljoner av euro till Ryssland, trots att det är förbjudet att exportera dem enligt sanktionerna. Bild: AP

Finskt företag säljer reservdelar till Ryssland – trots sanktioner

Ett finskt företag har sålt sanktionsbelagda reservdelar till lastbilar till Ryssland. Det visar en granskning från finska Yle och tyska Faz
Bara i juli i år har företaget levererat över 5 000 reservdelar som omfattas av sanktionerna.
– Vi har kommit överens om att vi inte gör politik av den här krigsgrejen, säger företagets styrelseordförande.

ANNONS
|

Som svar på Rysslands invasionskrig mot Ukraina har EU och de övriga G7-länderna infört sanktioner mot olika aktörer i Ryssland och mot ryska tillgångar.

Sanktionerna innebär att det finns ett förbud mot europeiska företag från att sälja vissa produkter till Ryssland, liksom att Ryssland inte heller får exportera en viss slags varor. Det råder ett stopp på export av både olja och teknikprodukter, såväl som avancerad elektronik och energiutrustning.

Men trots sanktionerna har det funnits flera exempel där Ryssland ändå lyckas få igenom material. Nu har finska Yle tillsammans med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung funnit att ett finskt familjeföretag säljer lastbilsdelar värda miljoner euro till Ryssland.

ANNONS

– Det ser ut som att produkterna transporteras från flygplatsen med lastbilar och den finska tullen verkar inte ha snappat upp de här regelbundna försändelserna, säger den norska experten Erlend Björdvedt, som bistått Yle i sin analys.

Västerländska lastbilar används i Ryssland

Många reservdelar till lastbilar faller under en kategori som omfattas av sanktionerna i EU. Till exempel är kullager, filter och tryckmätare förbjudet att exportera till Ryssland.

Men enligt rysk tulldata har företaget levererat över 5 000 reservdelar som är under sanktion till Ryssland.

Ryssland har ett stort behov av fungerande lastbilar då det är något som håller igång Rysslands ekonomi, vilket i sin tur används för att försörja kriget.

Enligt Faz använder Ryssland sig fortfarande av många västerländska lastbilar – bland annat från Scania och Volvo. När de företagen drog sig ur Ryssland på grund av kriget stötte landet på problem, då de ryska företagen har svårt att tillverka de nödvändiga reservdelarna och då det även är en utmaning att försöka importera dem från Kina.

Därför är Ryssland fortsatt beroende av sin import från väst och av allt att döma verkar det finska företaget möta denna efterfrågan, skriver Faz.

”Vi gör inte politik av den här krigsgrejen”

Företagets grundare och styrelseordförande säger till Yle att de levererat reservdelar till ”samma tillförlitliga ryska aktörer i över 20 år”.

ANNONS

– Vi har kommit överens om att vi inte gör politik av den här krigsgrejen, säger han till Yle.

Han uppger att den finska tullen granskat och accepterat alla företagets försändelser till Ryssland och att man sökt exportlov av det finska utrikesministeriet, men går inte med på att visa papper på detta.

Företaget hänvisar till att det rått en övergångsperiod som kan ha orsakat en viss fördröjning mellan att produkten skickats från Finland och att den ryska kunden hämtat sin leverans. Under den tiden kan produkten ha dykt upp på listan över sanktioner, menar företaget enligt Yle.

Enligt den finska Tullens uppgifter har företaget ändå sålt sanktionerade produkter flera månader efter att sanktionerna trätt i kraft.

Finlands utrikesminister Elina Valtonen säger till Faz att den finska regeringen är medveten om sanktionsöverträdelserna.

– Tullen har inlett mer än 600 utredningar om sanktionsbrott, säger hon.

Det är brott som kan ge fängelsestraff på upp till fyra år.

LÄS MER:Ryssland producerar mer militärmaterial – trots sanktionerna

LÄS MER:Putin flyttade lyxyacht – dagar innan invasionen

LÄS MER:Ryssland smugglar bröstmjölkspumpar för att bygga vapen

ANNONS