Efter koranbränningen i Stockholm har risken för terrordåd i Istanbul ökat. Nu stänger flera länder sina ambassader.
Efter koranbränningen i Stockholm har risken för terrordåd i Istanbul ökat. Nu stänger flera länder sina ambassader. Bild: Emrah Gurel

Flera länder stänger konsulat på grund av terrorrisk i Istanbul

Efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm har ilskan varit stor i Turkiet. Nu har flera länder stängt sina beskickningar i Istanbul på grund av risken för terrordåd.

ANNONS
|

Tysklands utrikesdepartement varnar tyska medborgare för terrordåd i Istanbul efter koranbränningen i Stockholm. Terrorrisken har ökat, skriver departementet i ett meddelande till tyskar i Turkiet, framför allt i innerstadskvarteret Beyoglu och runt Taksimtorget, rapporterar Spiegel.

Departementet uppmanar till vaksamhet och att man ska undvika folkmassor, samt de nämnda områdena.

”Om du bor där, begränsa din tid utanför hemmet till vad som är absolut nödvändigt”, stod det i meddelandet. Enligt tyska generalkonsulatet i Istanbuls Twitterkonto kommer man att hålla stängt till åtminstone fredag.

”Påtaglig information” om attack

Tyskland är inte ensamt om försiktighetsåtgärden. Även Sverige har stängt ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul för besökare och Storbritanniens generalkonsulat i Istanbul likaså.

ANNONS

Schweiz har stängt sin ambassad i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul eftersom ”påtaglig information om en förestående terrorattack”, skriver Spiegel.

Flera länder, däribland USA, varnade redan i förra veckan medborgare för en ökad risk för attacker i Turkiet. På måndagen skärpte USA sin varning och pekade då explicit ut Istanbul som en riskplats. Turkiet har å sin sida skärpt säkerhetsåtgärderna i hemlandet, och varnat sina medborgare för islamofoba attacker i Europa och USA.

LÄS MER:Kristersson: "Risken för våldsdåd har ökat"

LÄS MER:Billström: Religion är inte en del av avtalet

LÄS MER:Ulf Kristersson: Förbud mot koranbränningar inte aktuellt

LÄS MER:Expert: Ökande irritation mot Ankara i Nato

ANNONS