Flygtrafik till och från Frankfurt inställd – Landvetter påverkat

Efter morgonens klimataktion mot Frankfurts flygplats ställs ytterligare två resor till och från Landvetter flygplats in under torsdagen.
”På grund av händelsen har cirka 140 flyg hittills fått ställas in”, skriver Frankfurts flygplats på sin hemsida.

ANNONS
|

Det var på torsdagsmorgonen som aktivister från klimatrörelsen "Last Generation" tog sig in på flygplatsen i Frankfurt genom att klippa upp ett säkerhetsstängsel. Därefter limmade de fast sig på startbanan.

Efter händelsen jobbade alla säkerhetsmyndigheter med att lösa störningen så snabbt som möjligt, berättade en talesperson för den federala tyska polisen till Frankfurter Allgemeine Zeitung på torsdagsmorgonen.

Frankfurts flygplats skrev samtidigt på sin hemsida att flyg för närvarande är inställda på grund av en pågående demonstration.

”Passagerare uppmanas att inte åka till flygplatsen tills vidare. Istället rekommenderas det att kontrollera statusen för ditt flyg innan du reser till flygplatsen och avsätta extra tid för din resa”.

ANNONS

Aktionen påverkade tidigt även svenska flygplatser. Peter Wärring är pressansvarig på Swedavia och berättade att Arlanda drabbades först. Senare blev även Landvetter flygplats påverkad.

Först ställdes 07.55-flyget från Frankfurt till Landvetter in, tätt därefter även 10.10-flyget från Landvetter till Frankfurt.

På torsdagsförmiddagen kom senare besked att ytterligare två flighter till och från Landvetter ställts in.

Flygningarna det rör är dels flyget från Landvetter till Frankfurt med planerad avgång 11.55, dels flyget från Frankfurt till Landvetter, som skulle lyft 09.30.

Flyg mellan Landvetter och Frankfurt

Avgångar från Landvetter till Frankfurt torsdag 25 juli.

10.10 – inställd

11.55 – inställd

14.45 – försenad

19.05

Resor från Frankfurt till Landvetter torsdag 25 juli.

07.55-09.30 – inställd

09.30-11.05 – inställd

12.25-14.00 – försenad

16.45-18.20

22.15-23.50

Källa: Swedavia, Frankfurt Airport.

Finns en prognos när händelsen är avslutad?

– Det är omöjligt för oss att säga. Vi har sett de senaste dagarna att det har varit en del sådana här aktioner, säger Swedavias pressansvarige Peter Wärring.

Swedavia rekommenderar de resenärer som planerar att resa till eller från Frankfurt att ”skaffa sig så mycket koll så möjligt”.

– Kolla på vår hemsida, ladda ned appen och framför allt, koll med ditt flygbolag och researrangör, säger Peter Wärring.

Vid 08-tiden rapporterade Frankfurter Allgemeine Zeitung att Frankfurt flygplats delvis hade öppnat igen.

Vid 10-tiden meddelade Frankfurt flygplats att verksamheten ska ha börjat återgå till det normala.

”I morse fick klimataktivister illegal tillgång till Frankfurts flygplats. Av säkerhetsskäl fick flygverksamheten tillfälligt ställas in för hela flygplatsen till följd av händelsen. Sedan klockan 07.50 har alla banor återupptagits i drift”, stod det att läsa på flygplatsens hemsida.

ANNONS

”På grund av händelsen har cirka 140 flyg hittills fått ställas in. Ytterligare förseningar och avbokningar kan dock förväntas under dagen.”

LÄS MER:Borås sticker ut när turismen tar ny fart i Europa

LÄS MER:Guide: Så reser du från Göteborg till Kebnekaise

LÄS MER:"Historisk överenskommelse" om västsvenska tåg

ANNONS