Försvunnen Titanic-ubåt: Amerikanska kustbevakningen håller presskonferens

Två dagar har gått sedan ubåten som genomför expeditioner till Titanicvraket försvann spårlöst. Den amerikanska kustbevakningen kallade under tisdagskvällen till presskonferens klockan 19 svensk tid.

ANNONS
|

Fem personer är ombord på Titanic-ubåten som under söndagen rapporterats försvunnen. Däribland den brittiska miljardären Hamish Harding, den pakistanska affärsmannen, Shahzada Dawood och hans tonårsson Suleman Dawood.

På närmare 4 000 meters djup brukar ubåten färdas till Titanicvraket. En resa som i normalfallet tar omkring åtta timmar, inklusive både ned- och uppstigning.

Nu är tiden knapp. Syret på i ubåten räcker inte länge till – för att det ska finnas en chans att hitta överlevande ombord bör den hittas senast omkring lunch på torsdag svensk tid.

Hittills har cirka 10 000 kvadratkilometer genomsökts.

Se sändningen i spelaren ovan.

ANNONS

Det här vet vi om ubåten Titan

Ubåten Titan är ungefär sex meter lång och har plats för fem personer – en kapten och fyra personer som betalar för att åka med.

Den klarar att dyka ned till 4 000 meters djup. Men den klarar inte av att åka ner på egen hand, utan är helt och hållet beroende av ett fartyg ovanför ytan som släpper ner och tar upp den ur vattnet.

Några som varit med på tidigare expeditioner vittnar om att kontakten brutits även under tidigare resor, skriver BBC. CBS-journalisten David Pogue, uppger att de var utan kontakt i tre timmar när han åkte till Titanics vrak med ubåten förra året.

Pogue berättar också att ubåten förseglas utifrån, vilket innebär att de ombord inte har någon möjlighet att själva ta sig ut ur ubåten inifrån.

Om den är kvar nere i djupet är möjligheterna att räddas små. Experter menar att det är mycket svårt att genomföra räddningsaktioner, eftersom få farkoster kan gå så djupt.

Ubåten Titan

Besättning: 5

Längd 6,5 meter

Vikt: 10 432 kilo

Maxdjup: Cirka 4 000 meter

Biljettpris: 250 000 dollar för åtta dagars resa med dyk till Titanicvraket

LÄS MER:Den försvunna turistubåten: Detta vet vi

LÄS MER:Sökande efter Titanicubåten utvidgas – under vatten

LÄS MER:Så fungerar Titanic-ubåten

LÄS MER:De ska vara ombord på försvunna ubåten vid Titanic

ANNONS