De är ombord på försvunna ubåten vid Titanic

En resa till Titanics vrak med den försvunna ubåten kostade omkring 2,5 miljoner kronor. Här är personerna som rapporteras ha varit ombord när kontakten med farkosten Titan bröts.

ANNONS
|

Ubåten Titan är ungefär sex meter lång och har plats för fem personer – en kapten och fyra personer som betalar för att åka med. Myndigheterna gick till en början inte ut med några namn på besättningen, men uttalanden av familjemedlemmar och rapporter från internationella medier tecknar en bild av vilka som befann sig ombord när ubåten försvann.

En av dem är den brittiske miljardären och äventyraren Hamish Harding, som har varit i yttre rymden och innehar ett Guinnessvärldsrekord i snabbaste flygningen runt jorden.

Den norska dokumentärfilmaren Jannike Mikkelsen, som har gjort en dokumentär om britten och beskriver honom som en vän, var i kontakt med honom kort innan han gav sig iväg för att dyka mot Titanic.

ANNONS

– Hamish skrev till mig klockan 02 natten till söndag. ”Ska dyka senare i dag om vädret håller i sig”, skrev han. Jag önskade honom lycka till. Det var det sista jag hörde från honom, säger hon till VG.

Enligt henne är familjen beredd på det värsta.

– Chansen för att det går bra är väldigt liten. Det är ett mirakel om de hittas vid liv.

– Jag tror att det är stor sannolikhet att de har fastnat i Titanicvraket.

Pakistansk affärsman ombord med sin son

En av Pakistans rikaste personer, affärsmannen Shahzada Dawood, ska också vara ombord på ubåten tillsammans med sin son Suleman. Det bekräftar deras familj i ett uttalande.

Shahzada Dawood är en av Pakistans rikaste personer.
Shahzada Dawood är en av Pakistans rikaste personer. Bild: ENGRO

”Vi är tacksamma för omtanken som våra kollegor och vänner visar oss och vill be alla att be för deras välmående”, lyder uttalandet enligt Sky News.

Shahzada Dawood är vice ordförande för Dawood Hercules Corporation, en del i ett konglomerat som ägs av Dawoodfamiljen.

Fransk dykare och företagets vd

Innan dykningen så skrev Hamish Harding på sociala medier att den franske dykaren och Titanicexperten Paul-Henri Nargeolet skulle vara med i ubåten, rapporterar flera medier. CBS News har också talat med Larry Daley, en dykare baserad i kanadensiska St. John´s, Newfoundland, som också berättade att Nargeolet skulle vara med.

ANNONS

Paul-Henri Nargeolet har lett flera expeditioner till Titanic och har övervakat bärgningen av flera artefakter från vraket, skriver CNN.

Flera medier, däribland Sky News, rapporterar också att den femte personen ombord ska vara det arrangerande företaget Oceangate Expeditions vd och grundare, Stockton Rush.

Ubåten Titan saknar säten och är utrustad med bara en toalett. Den är byggd för att rymma fem personer under en dag – två timmars dyk ner till Titanics vrak och, flera timmars utforskande vid vraket och två timmars stigning tillbaka till ytan.

Ubåten Titan

Besättning: 5

Längd 6,5 meter

Vikt: 10 432 kilo

Maxdjup: Cirka 4 000 meter

Biljettpris: 250 000 dollar för åtta dagars resa med dyk till Titanicvraket

LÄS MER:Kamp mot klockan i sökandet efter Titanicubåt

LÄS MER:Så fungerar Titanic-ubåten

LÄS MER:Stort sökpådrag efter att ubåt försvunnit vid Titanic

ANNONS